Jezikovni priročnik SSKJ in njegova uporaba

Priročniki, ki jih pogosto uporabljamo pri svojem delu, so pogosto vezani tudi na naše pisanje. Pri tem se osredotočamo predvsem na jezikovne priročnike. Te v grobem delimo na slovnice, pravopise ter na slovarje. Za slednje velja, da jih delimo na enojezične in večjezične. Med enojezične prištevamo tudi SSKJ, ki ga v roke vzamemo zelo pogosto. Kratica, s katero je poimenovan ta nadvse priljubljeni jezikovni priročnik, pa pomeni Slovar slovenskega knjižnega jezika.

Pomen besede, njene sopomenke in pravopis

SSKJ nam v prvi vrsti služi zato, da lahko v njem preverimo točno določeno besedi, njen pomen, njene sopomenke in tudi njen pravopis. Uporaba tega enojezičnega slovarja je povsem enostavna. To mu omogoča tudi njegova sestava.

SSKJ pa se ne nahaja samo v fizični obliki, ampak ga lahko uporabljamo kar preko različnih naprav. Pri tem mislimo na mobilne naprave, tablične računalnike ter podobno. Vse, kar potrebujemo za njegovo koristno uporabo, pa je dostop do interneta.

Ko s pomočjo internetne oziroma spletne povezave vstopimo na stran SSKJ iskalnika, v iskalnik vpišemo želeno besedo, nato pritisnemo še tipko enter ali pa z miško kliknemo na besedo išči.
Uporaba tovrstnega iskalnika je povsem brezplačna in od nas ne zahteva prav nobene registracije. Če imamo z iskanjem kakršne koli težave, se lahko obrnemo tudi na skrbnike tega spletnega mesta.

Hitra in uporabna pomoč slovarja

SSKJ iskalnik je na splošno med ljudmi poznan in tudi zelo pogosto uporabljen iskalnik. Ljudje ga najpogosteje uporabljajo, ko ne vedo, kako se neka beseda točno zapiše, kakšnega spola je, kaj je njen pomen ter podobno. Nanj pa se lahko obrnejo tudi v primeru, če za določeno besedo nikakor ne morejo najti njene sopomenke oziroma sinonima, niti če uporabimo Google. Tako imajo pri roki vedno zelo hitro in tudi uporabno pomoč, ki jih prav nikoli ne pusti na cedilu.

Vse bolj je namreč pomembno, da od sebe dajemo besedila, ki so slovnično, pravopisno, slogovno in tudi oblikovno povsem pravilna. Tudi to nekaj pove o nas oziroma o našem podjetju ter poslovanju. Če nismo na primer prepričani, ali se neka beseda piše tako, kot mislimo, se je najbolje obrniti kar na zelo koristen SSKJ.

Sorodni članki: