Pomembnost izbire primernega spletnega gostovanja

Gostovanje spletnih strani poteka na enem strežniku, katerega del zakupimo za svojo uporabo. Seveda lahko zakupimo tudi celega, vendar to v večini primerov ni potrebno. Posamezni strežnik vsebuje vso HTML, CSS in drugo kodo, ki jo potrebujemo za pravilo prikazovanje vsebine domene na računalniških napravah obiskovalcev. Zelo pomembno pa je, kako je posamezen strežnik nastavljen oziroma kako deluje. Konfiguracija delovanja bo močno vplivala na hitrost, zmožnosti nadgradnje in druge elemente delovanja naše spletne strani. Vse to pa pomeni, da si lahko prihranimo veliko skrbi, če že v prvo izberemo primerno spletno gostovanje, ki bo poganjalo našo stran na spletu.

Klasično gostovanje za nezahtevne uporabnike

Najbolj klasičen način spletnega gostovanja je zelo preprosto po svojem delovanju. Pravimo mu tudi deljen način gostovanja, saj si strežnik delimo z mnogimi drugimi uporabniki oziroma lastniki domen. Prednost je ta, da je zakup oziroma vzdrževanje našega dela strežnika izredno ugodno. Poleg tega pa lahko nanj namestimo SSL certifikat, kar močno poveča varnost spletnih trgovin ipd.

Spletno gostovanje
Spletno gostovanje je eno izmed ključnih zadev, ki jo morate urediti pri izdelavi spletne strani

Slabost deljenega gostovanja je ta, da si vse zmogljivosti strežnika delimo z drugimi uporabniki. Tako lahko pride do začasne upočasnitve delovanja naše domene, če je strežnik preobremenjen. Načeloma to ni težava, vendar če ima ena ali več strani zelo visok obisk, pride do upočasnitve delovanja.

VPS spletno gostovanje je zelo prilagodljivo

Veliko uporabnikov se ne zaveda, da VPS spletno gostovanje deluje zelo podobno deljenemu. Na enem strežniku se nahaja več deset, sto ali tisoč uporabnikov. Vsak izmed njih pa ima zakupljene zmogljivosti procesorja, delovnega pomnilnika, pasovne širine in spominskega medija za svojo uporabo.

Kaj je VPS spletno gostovanje?

To pomeni, da si jih ne deli z nobenim drugim uporabnikom. S tako konfiguracijo se izognemo mogočim upočasnitvam, če pride do visokega obiska ene ali več domen na strežniku.

Sorodni članki: