Filter za izločanje trdih delcev

Angleška kratica DPF v našem jeziku pomeni filter trdnih dizelskih delcev. DPF označujemo kot element izpušnega sistema. Njegova naloga je, da skrbi za izločanje nezgorelih trdih delcev in saj iz izpušnih plinov. Ti nastajajo pri zgorevanju dizelskega goriva v motorju. Vemo, da trdi delci v veliki meri predstavljajo veliko tveganje za človekovo zdravje.

Za zmanjšanje onesnaženja zraka

DPF filter je bil razvit zaradi velike želje po zmanjšanju onesnaženja zraka. Po urbanih delih, kjer sta hitrost in obrat nižji, skrbi za zbiranje trdih delcev. Na področju odprtih cest in avtocest s povišano temperaturo in pretokom dimnih plinov delovanje motorja poskrbi za pregrevanje filtra in njegovo zgorevanje saj oziroma za proces regeneracije filtra.

Mesto namestitve

DPF filter je najbolj pogosto nameščen direktno za katalizatorjem. Na videz deluje kot fina porozna struktura. Ta je lahko zgrajena iz najrazličnejših materialov. Ti so odvisni od namembnosti in obratovalnih pogojev motorja.

Skozi filter se večji deli vanj ujamejo, manjši pa skupaj z izpušnimi plini zapustijo filter. V času, ko je količina ujetih delcev dovolj velika, se samodejno izvede regeneracija oziroma čiščenje filtra. Pri tem se izvede sežig in izpust ujetih saj.

Kako pogosta je regeneracija filtra, pa je v prvi vrsti odvisno od načina vožnje in od velikosti filtra. Pogoji zanjo so zapacani filter in dovolj visoka temperatura motorja ter dovolj visoki vrtljaji motorja.

Težave DPF filtra

Vzrokov za težave z DPF filtrom je veliko. Eden od najpogostejših je zagotovo uporaba napačnega motornega olja. Za vozila, ki so opremljena s tovrstnim filtrom, so namreč predpisani prav posebni standardi. Te mora izpolnjevati motorno olje, ki nikakor ne sme vsebovati žvepla. Za slednjega je značilno, da povzroča izdatno lepljenje saj na porozno strukturo. Posledično žveplo otežuje kvalitetno regeneracijo.

Nepravilno delovanje ERG ventila prav tako vpliva na okvaro DPF filtra. Prav okvaro vplivajo še poškodbe sesalnih in tlačnih cevi okrog turbo polnilnika.
Za pravilno delovanje in kontrolo zapacanosti filtra skrbijo predvsem tlačne cevke. Preko njih se prenaša tlačno stanje v posameznih točkah filtra. Če so take cevke poškodovane, to lahko prav vodi do nepravilnega delovanja sistema regeneracije.

Okvara ali napaka na turbo polnilniku prav tako škoduje delovanju DPF filtra. Tudi zamašitev katalizatorja lahko vpliva na težave, ki so povezane z delovanjem DPF filtra. Že samo zaradi delne zamašitve katalizatorja je oviran pretok dimnih plinov. Posledično se zmanjša učinek regeneracije DPF filtra. Na dolgi rok to lahko pomeni zamašitev filtra in potrebo po menjavi oziroma ročnemu čiščenju.

Zelo velik sovražnik DPF filtrov je mestna vožnja pri nizkih vrtljajih, ker ne omogoča normalne ter optimalne regeneracije. Količina saj se posledično ves čas kopiči, dokler filter ni potreben fizičnega čiščenja oziroma menjave.

Stroški DPF filtra

V določeni fazi DPF filtra ni mogoče prisilno ali samodejno regenerirati. V takem primeru je potrebno fizično ali ročno čiščenje ali menjava. Stroški menjave DPF filtra se gibljejo med 100 in 3000 evri. Ravno zato je zelo pomembno, da ga sproti kemično in fizično čistimo.
Kemično čiščenje poskrbi za to, da se notranjost filtra prepoji z namenskim pripravkom, ki raztopi obloge. Te se posledično razporedijo po celotnem volumnu filtra. Ob naslednji regeneraciji se tudi večinoma uspešno sežgejo.

DPF filter

Za ročno čiščenje je značilno, da se DPF filter demontira iz vozila in se ga v žarilni peči segreje na dovolj visoko temperaturo. Z ustrezno ventilacijo moramo izpihati sežgane saje in nečistoče.
Priljubljena je tudi metoda čiščenja z visokotlačnim čistilcem. Pri tem z vodo pod tlakom izpiramo notranjost filtra.

Ne glede na to, s kakšnimi težavami se srečujemo pri tovrstnem filtru, pa je znano, da je DPF filter bolje kakovostno očistiti kot pa odstraniti. Dobrodošla je tudi menjava. Le na ta način bomo delovali okoljsko zavedno in pripomogli k bolj čistemu in zdravemu okolju.

Nakup filtra v spletni trgovini

Če želimo zamenjati in na novo kupiti DPF filter, ga lahko po ugodni ceni naročimo preko spleta. Na njem je kar nekaj priljubljenih spletnih trgovin, ki na svojih prodajnih policah ponujajo vrhunsko izbiro avto delov ter dodatkov za naše jeklene konjičke.
Zagotovo pa je Silux najboljša odločitev. V tej spletni trgovini na vas čaka najbolj kakovosten DPF filter, ki se ponaša z najboljšim proizvajalcem. Pred nakupom imamo možnost, da si ogledamo vse njegove tehnične podatke, na podlagi katerih se lahko še laže in hitreje odločimo za nakup.

Sorodni članki: