Blok motorja – najpomembnejši del katerega koli motornega vozila

Še druge funkcije bloka motorja 

Blok motorja avtomobila je prav tako zelo pomemben za hladilni sistem. Preko njegovih odprtin se tekočina pomika tako, da motor primerno hladi. Med samim delovanjem pa motor v avtomobilu ustvarja večjo količino hrupa. Pomembna naloga bloka je tudi ta, da zmanjša oziroma absorbira zvoke motorja. To je v sodobnih avtomobilih še kako zelo nujno. 

Blok motorja ni le kos železa, kot bi morda mislili na prvi pogled. V resnici predstavlja zelo zapleten in tudi drag mehanizem, ki pa je rezultat delovanja računalnikov in zelo natančnih matematičnih izračunov. 

Zamenjava bloka: kaj je potrebno vedeti?

Znano je, da za blok motorja avtomobila ni natančnih pogojev zamenjave. Na tovrstni komponenti avtomobila lahko pride do različnih okvar. Med njimi so najpogostejše razpoke na delovni površini in različne deformacije bloka motorja. Samo diagnostiko bloka motorja je potrebno opraviti na preverjeni servisni postaji. Brez profesionalne opreme je namreč ne moremo izvesti. Pri takem opravilu je nujna dvižna oprema in posebno stojalo. Komponento se najprej primerno opere, nato pa prezrači s pomočjo stisnjenega zraka, sledi preverjanje razpok. Tudi zamenjavo bloka lahko opravijo izključno strokovnjaki serviserji. Sorodni članki: