Kaj vse moramo vedeti o mladih kužkih?

Naši štirinožni prijatelji nas imajo brez dvoma in pogojev radi ter so nam zvesti. To pa morda ne velja za pasje mladičke, saj so ti šele prišli na svet in ga šele pričenjajo spoznavati. Ker so izredno občutljivi na številne elemente v svojem okolju, je izredno pomembno, da za njih poskrbimo na najboljši možen način. Za velik del zdravja vsakega psa je zadolžena prehrana, ki mu jo nudimo. Primerna prehrana omogoča našemu psu, da se počuti dobro, ima veliko energije in močan imunski sistem. Ne gre pa zanemariti pomembnost sprehodov in igre, ki sta izredno pomembna za psihološko in fizično zdravje našega kosmatinca.

Pasji mladiči potrebujejo kakovostno prehrano

Vsako živo bitje potrebuje kakovostno prehrano za ohranjanje svojega zdravja. Vsi pasji mladiči bodo veliko bolj odporni na bolezni in bodo se bolje razvili, če bodo uživali kakovostno prehrano. 

Kupimo namensko hrano z veliko kalorijami in hranili, ki jih mladi kužki potrebujejo.
Kako najbolje poskrbeti za novega hišnega ljubljenčka? Navadna pasja hrana ni primerna za dolgotrajno hranjenje kužkov. Veliko bolje je, da kupimo namensko hrano z veliko kalorijami in hranili, ki jih mladi kužki potrebujejo.

Znano dejstvo je, da se pasji mladiči veliko gibljejo, saj tako razvijajo svoje mišice, sklepe in druge dele telesa. To je tudi razlog, da navadna pasja hrana ni primerna za njihovo dolgotrajno hranjenje. Veliko bolje je, da kupimo namensko hrano z veliko kalorijami in hranili, ki jih mladi kužki potrebujejo.

Kdaj pasji mladiči odrastejo?

Neglede na to, kako jih vzamemo, so psi izredno zanimive živali. Različne pasme odraščajo različno hitro. Nekatere potrebujejo 10-12 mesecev, druga pa tudi do 24 mesecev časa, da se polno razvijejo. Med tem časom moramo biti zelo pozorni na prehrano, ki jo naš mladi pes uživa. Ni dovolj, da mu ponudimo generične konzerve in druge procesirano hrano dalj časa.

Mladi kužek – razvoj od 8 tednov do 1 leta

Pes, ki dolgo časa uživa nekakovostno meso, zelenjavo in drugo hrano lahko razvije razne težave. Zelo pogosto so pasje alergije prisotne, ko pes užije določeno snov ali snovi na katere njegovo telo ni navajeno ali jih ne more prebaviti. Če težave ne odpravimo, lahko pride do hujših zdravstvenih zapletov, ki so smrtno nevarni.

Generična pasja hrana je pridobljena s postopkom ekstrudiranja

Dandanes je mogoče kupiti generično pasjo hrano v kateremkoli nakupovalnem središču. Generične konzerve z mesom in briketi za pasje mladiče so morda cenovno ugodne, vendar v sebi skrivajo veliko skrivnost, ki je mnogo lastnikov psov ne bi toplo sprejeli. Generična hrana za pse je pridobljena s postopkom ekstrudiranja. 

Ekstrudirana pasja hrana lahko povzroči pasje alergije pri bolj in manj občutljivih psih.
Ekstrudirana pasja hrana vsebuje le malo hranilnih snovi, saj številni proizvajalci dodajo pasji hrani ojačevalce okusov in umetne arome, ki lahko povzročijo pasje alergije pri bolj in manj občutljivih psih.

Ekstrudirana pasja hrana vsebuje le malo hranilnih snovi, saj se jih večino uniči pri kuhanju pri zelo visokih temperaturah. Tako številni proizvajalci dodajo pasji hrani ojačevalce okusov in umetne arome, ki lahko povzročijo pasje alergije pri bolj in manj občutljivih psih.

Pasji mladički obožujejo hladno stiskano hrano

Zadnja leta je mogoče na trgu opaziti veliko število različne pasje prehrane. Zasledimo jo lahko v briketih, konzervah z mesom in drugih oblikah hrane. Težava je v tem, da je večino generične prehrane neprimerne za dolgotrajno hranjenje psov. To je tudi razlog, da vedno več lastnikov psov izbere hladno stiskane brikete in konzerve z mesom. 

Hladno stiskani briketi so idealna hrana tudi za pasje mladičke, saj ne vsebujejo nobenih alergenov, ki bi pozvročale pasje alergije.
Generična prehrana je neprimerna za dolgotrajno hranjenje psov. Hladno stiskani briketi so idealna hrana tudi za pasje mladičke, saj ne vsebujejo nobenih alergenov, ohranjene so vse arome in hranila v hrani, zato so primerni za pasje mladiče vseh pasem ter velikosti.

Hladno stiskani briketi so idealna hrana tudi za pasje mladičke, saj ne vsebujejo nobenih alergenov. Vse sestavine pa so pripravljene pri nizkih temperaturah. Tako se ohranijo vse arome in hranila v hrani. To pa tudi pomeni, da so hladno stiskani briketi in konzerve z mesom primerni za pasje mladiče vseh pasem ter velikosti.

Kaj povzroča alergije pri psih?

Vsak biološki organizem je bolj ali manj občutljiv na različne dejavnike. Glavni povzročitelji alergij pri psih je pogosto prehrana. Ni pa neobičajno, da paraziti in dejavniki v okolju povzročijo nelagodje našemu psu. 

Pasje alergije na hrano. Kako jih odpraviti in zdraviti?

Generična in nekakovostna hrana skoraj vedno vsebuje številne kemične dodatke v obliki arom, ojačevalcev okusa in drugih elementov. Pasje telo pa lahko s težavo ali pa sploh ne more prebavljati različnih nevarnih snovi v hrani. Tako je mogoče, da bomo opazili pri naših psih drisko, prekomerno praskanje, vnetje kože in podobno.

Bolhe so znane povzročitelj alergij pri psih

Vsak lastnik psa se je že kdaj soočil z bolhami. To so majhni paraziti, ki se prehranjujejo s krvjo psov, mačk in drugih malih živali. Same po sebi niso nevarne, vendar je pa res, da prenašajo bakterije in tudi bolezni. Zato lahko z ugrizom povzročijo veliko škodo psu. 

Bolhe lahko z ugrizom povzročijo alergije pri psih.
Bolhe lahko z ugrizom povzročijo alergije pri psih, ker prenašajo bakterije in tudi bolezni, slina bolh pa vsebuje antigene.

Dobro se je zavedati, da bolhe lahko z ugrizom povzročijo alergije pri psih. To pa zato, ker slina od bolh vsebuje antigene. Te niso sami po sebi nevarni, vendar jih pasji imunski sistem prepozna kot grožnjo. Tako se ustvari izredna reakcija na tujek v krvi, kar lahko našemu psu povzroči veliko nelagodja.

Bolhe je težko opaziti

  • Bolhe so izredno majhni paraziti, ki jih s prostim očesom le stežka opazimo. Za seboj puščajo majhne trde iztrebke črne barve, kar nakazuje, da se hranijo s krvjo našega psa. Veliko število lastnikov psov verjame, da bolhe živjo na psu, vendar to ni res. Nahajajo se v življenjskem okolju psa. Na sami živali pa se hranijo s krvjo. 
  • V primerih, da se naš pes pogosto praska ali liže po kožuščku, je zelo verjetno, da ima bolhe. Pomembno je čimprejšnje ukrepanje, saj se tako izognemo pasjim alergijam, ki lahko nastanejo, zaradi prisotnosti bolh.
  • Najboljša preventiva je, da pasjim mladičem vedno ponudimo najboljšo možno prehrano. To pa lahko storimo tako, da kupujemo hladno stiskane brikete in kakovostne mesne konzerve brez kemičnih dodatkov, kot so ojačevalci okusa in arom.

Sorodni članki: