Majhna a pomembna naprava za vsakega voznika

Vsak avto potrebuje dober oprijem s cestiščem, ki jih lahko ponudijo gume dobre kakovosti. Kljub temu pa skozi čas izgubljajo tlak, saj ta pasivno uhaja v ozračje. To je tudi razlog, da je pred sezonsko menjavo zimskih na poletne gume dobro preveriti njihov tlak. Pogosto ga je potrebno malenkost dodati, da zagotovimo najmanjši upor cestišča.

Avtomobilske pnevmatike
Kvalitetne avtomobilske pnevmatike so ključnega pomena za dober oprijem s cestiščem

Pravilen tlak v gumah je dobro vzdrževati tudi iz razloga podaljšanja njihove življenjske dobe. Prenizek tlak nam močno omeji zavorno razdaljo, pospeške in stabilnost vozila na spolzkem ali suhem cestišču. Obenem pa so gume za avto (https://www.silux.si) pod veliko obremenitvijo, kar jih sčasoma poškoduje. Veliko bolje je, da pred relacijskimi in drugimi daljšimi potovanji preverimo njihov tlak. S tem zagotovimo najbolj optimalno porabo goriva, manjši upor cestišča in manj hrupno vožnjo.

Avto gume morajo vedno imeti pravilen tlak

Glavni namen ohranjanja primernega tlaka v avto gumah je nudenje največjega oprijema s cestiščem. Obenem tako tudi podaljšamo njihovo življenjsko dobo, saj jih bomo uporabljali na pravilen način, kot to zahteva proizvajalec.

Kakšen je ustrezen tlak v pnevmatikah?

Bolj mrzli meseci v letu povzročijo, da avto gume še hitreje izgubljajo tlak. Zato je pomembno, da se posvetimo periodičnem pregledu njihovega tlaka. Ko se ta zniža na nevarno nizko raven, je mogoče opaziti, da se vozilo do določene mere lahko posede. Tako je možnost poškodb platišč v vozilu ter tudi avto gum, ki jih imamo trenutno nameščene. 

Omenjenim nevarnostim se najlažje izognemo, če uporabljamo tlačni kompresor za pnevmatike, ki ga imamo spravljenega v našem avtu.

Gume za avto je mogoče s kompresorjem napolniti kadarkoli

Prednosti uporabe kompresorja za polnjenje tlaka v gumah za avto so mnoge. Omenjena naprava nas lahko reši iz številnih zagat, ko moramo sredi potovanja z avtom opraviti hitro polnjenje tlaka v gumah.

Sorodni članki: