Zakaj je pri sebi dobro imeti dvigalko za avto?

Če bi vas vprašali, katere stvari oziroma orodja je dobro imeti pri sebi v avtu, bi verjetno ob tem vprašanju pomislili na marsikaj, ni pa nujno, da imate to v njem. In kdaj ste nazadnje sploh preverili orodje, ki ga imate pri sebi? 

Če že kar nekaj časa na cesti niste imeli nobenih posebnih težav, potem na to kar pozabljate. Vseeno pa se morate zavedati, da je nekatera orodja potrebno vedno imeti pri sebi. Med njimi je tudi dvigalka za avto

Obvezna oprema v avtu 

Obvezna oprema v vsakem avtu naj bi vključevala eno rezervno pnevmatiko, rdeči varnostni trikotnik, prvo pomoč z veljavnim rokom trajanja, žarnice in odsevni brezrokavnik. Zelo priporočljivo je pri roki imeti tudi snežne verige, dvigalko, ključ za kolesa, klešče, izvijač in nenazadnje tudi rokavice. 

Dvigalka za avto, ki ji nekateri rečejo tudi kar krokodil, vas lahko reši v primeru, ko se vam na primer predre oziroma poči avtomobilska guma. Četudi imate v prtljažniku svojega jeklenega konjička rezervno gumo, vam ta v tistem trenutku ne bo kaj dosti koristila, če nimate dvigalke in še drugega potrebnega orodja. 

Dvigalka za avto se lahko kupi v vseh specializiranih trgovinah s tehnično opremo. Pred nakupom pa ne smete pozabiti preveriti, koliko teže dvigalka lahko dvigne. Priporočamo vam, da kupite nižjo, ki pa ima večji dvig. Zelo kakovostno dvigalko po ugodni ceni lahko naročite tudi  v spletni trgovini silux.si. 

Namesto dvigalke, ki je sicer najboljša možna rešitev v taki situaciji, lahko uporabite tudi set za popravljanje pnevmatike. Ta vsebuje peno in kompresor, dobite pa ga skupaj z nakupom novejših avtov. Na ta način vam ne bo potrebno menjati celotne gume. Poleg boste dobili še jasna in enostavna navodila za popravilo. 

Kabli za vžig motorja 

Priporočamo vam tudi to, da imate pri sebi v avtu tudi kable za vžig motorja. Akumulator se vam namreč lahko izprazni ravno takrat, ko boste to najmanj pričakovali. Če se vam bo to zgodilo na lokaciji, kjer ni drugih, potem je vaša edina možnost ta, da pokličete asistenco na cesti. Če asistence nimate sklenjene, boste tovrstno pomoč morali tudi plačati. 

Amortizerji ali blažilniki za avto 

Amortizerji, ki jim lahko rečemo tudi blažilci, so za prav vsako prevozno sredstvo zelo pomembni. Zakaj? Ker je predvsem od njih pomembna mehkoba vožnje. Njihova glavna naloga je torej ta, da oblažijo udarce med samo vožnjo, sploh pa v primeru, če se vozite po terenu, ki vsebuje veliko lukenj ali pa po gozdnih in kamnitih cestah. 

Seveda pa je od amortizerjev odvisno tudi samo obnašanje vašega vozila med vožnjo. To pri volanu zazna tudi voznik. Sicer pa so amortizerji zelo vzdržljivi in lahko prenesejo veliko neurejenih terenov, kjer se vozite. Vseeno pa jih je potrebno čez določen čas tudi primerno zamenjati. Vozniki pogosto sploh nimajo občutka, da so amortizerji stari. Ko pa jih zamenjajo za nove, kar ne morejo verjeti, kakšna je razlika. Njihov jekleni konjiček se namreč odziva povsem drugače, obenem pa je tudi vožnja veliko udobnejša in hkrati zelo prijetna. 

Vpliv mraza na amortizerje 

Verjetno se tudi sami prav dobro zavedate, kako lahko zimske temperature vplivajo na delovanje in obnašanje številnih avto delov, tudi na amortizerje. V notranjem delu amortizerja se lahko nabere voda, ki pri nizkih temperaturah pozimi zmrzne. To pa onemogoči delovanje amortizerjev. Vožnja z zamrznjenimi amortizerji pa je povsem enaka vožnji brez njih. 

Povezava med amortizerji in tesnilnim obročem 

Če ste kdaj menjali gumo, ste najverjetneje opazili, da se na delu, kjer je amortizer, nahaja tudi poseben tesnilen obroč. Kakšna pa je njegova vloga? Tesnilni obroč zelo dobro poskrbi za to, da umazanija in vlaga med nihanjem blažilnika ne zaide v notranjost amortizerja. 

Nakup kakovostnih in cenovno dostopnih amortizerjev 

Amortizerje lahko v današnjem času kupujete tudi v spletnih trgovinah s tovrstno opremo. Med najbolj priljubljenimi je zagotovo spletna trgovina silux.si. V njej ne boste izbirali samo med kakovostnimi in ugodnimi amortizerji oziroma blažilniki priznanih proizvajalcev, temveč tudi med drugimi številnimi deli za avto. 

Na enem mestu tako lahko kupite vso potrebno opremo, ki vam bo omogočala, da bo vaša vožnja v prvi vrsti varna, brez skrbi, udobna in da se boste zelo dobro počutili. Posledično na cesti ne boste predstavljali nevarnosti, obenem pa je verjetnost, da se vam pripeti nesreča, veliko manjša. 

Sorodni članki: