Iščete alkaten cevi?

Alkaten cevi oziroma tlačne cevi za vodo tisti, ki imajo velik vrt, običajno dobro poznajo. Namenjene so namakanju trate ali vrta. Običajno so na voljo v obliki koluta, ki je dolg 100 m. Če je kolut za vas prevelik, je možno kupiti tudi krajšo dolžino alkaten cevi, čeprav se to vedno ne splača, saj je potem cena na meter višja. Kupovanje na meter se splača le, če potrebujete res majhno količino. Vsekakor pa je pri nakupu treba gledati premer cevi in izbrati takšnega, ki nam ustreza, ter kupiti tudi ustrezen spojni material istega premera. Takšni namakalni sistemi so zelo učinkoviti in poskrbijo za lepšo trato in namakanje tudi drugih rastlin na vrtu.

Polietilenske cevi za vodo

Alkaten cevi so med vrtnarji zelo priljubljene in iskane. Gre za cevi, ki so narejene iz polietilena, torej plastične mase, ki ima oznako PE. Njegova glavna značilnost je velika obstojnost. Polietilen z manjšo gostoto je kljub veliki obstojnosti tudi dobro upogljiv, kar je pri vrtnih ceveh vsekakor pomembna lastnost. Seveda pa se je pri tem treba zavedati, da kvaliteta vseh polietilenskih oziroma alkaten cevi kljub enakemu materialu, iz katerega so izdelane, ni enaka.

Polietilen je namreč široko uporabljan material ki se ga letno pridela kar okrog osemdeset milijonov ton, kar je res velika številka. Ves polietilen, ki se pridela, pa ni enake kvalitete, zato je zelo pomembno, katerega proizvajalca izberete, ko kupujete alkaten cevi. Kakovosten polietilen lahko razpoka šele pri -50 stopinjah Celzija, kar pomeni, da bi morale kakovostne alkaten cevi prenesti tudi zelo nizke temperature in ne bi smelo biti težav, če bi jih pozimi pustili zunaj. Vendar skrbni vrtnarji običajno polietilenske alkaten cevi pozimi pospravijo bolj na toplo ter tako ne preizkušajo njihove odpornosti pri nizkih temperaturah.

Cevi za zalivanje trate ali vrta

Alkaten cevi so namenjene zalivanju trate ali vrta. Če želite kupite kvalitetne polietilenske alkaten cevi, jih lahko dobite na spletni strani ab-doo.si. Pri njih lahko dobite alkaten cevi v črni barvi, ki imajo ob strani dekorativno modro črto. Narejene so iz odpornega polietilena z oznako PE100. Tlačni razred takšnih cevi je PN10, na voljo pa so v različnih dimenzijah oziroma premerih, med katerimi lahko izbirate.

Lahko jih kupite v kolutu ali na meter, odvisno od tega, kakšno količino alkaten cevi za zalivanje trate ali vrta bi potrebovali. Najbolje je, da pred izbiro in nakupom premerite vrt oziroma premislite, kako boste cevi namestili. Tako boste najbolje vedeli, koliko metrov polietilenskih alkaten cevi sploh potrebujete za uspešno namakanje vrta. Poleg tega pa lahko pri njih dobite tudi vse ostale pripomočke za učinkovito zalivanje trate ali vrta.

Spajanje cevi za vodo

Če želite lepo trato in lep vrt, morate nujno poskrbeti za to, da prst dobi dovolj vode, enako pa velja za rastline. Sploh trata je na bolj sušne razmere ali močno sončno pripeko zelo občutljiva, zato hitro spremeni svoj videz in postane rumena ali rjava namesto lepo zelena. V času, ko ni dovolj padavin, je redno oskrbovanje z vodo še toliko bolj pomembno, za kar poskrbijo različne šobe, kapljači in drugi deli namakalnih sistemov, katerih osnovi del so seveda tudi cevi.

Koliko cevi in drugega spojnega materiala bomo potrebovali za učinkovito oskrbo naše trate ali vrta z vodo, je odvisno od tega, kako velika je površina. Za spajanje alkaten cevi pa se uporablja tudi spojni material, kot so:

  • kolena za spajanje
  • objemke
  • dvovijačniki
  • navrtalni oklep
  • spojke
  • spoji v obliki črke T

Dodatni material za nameščanje

Če želimo res dobro namestiti alkaten cevi ter poskrbeti za uspešno zalivanje trate oziroma vrta, bomo potrebovali še dodatne pripomočke ali material. Marsikdaj je treba uporabiti tesnilni trak, prav tako nujni pa so tudi različni čepi ali ventili, s katerimi reguliramo oskrbo z vodo. Tako lahko sistem zalivanja oziroma namakanja vrta ali trate popolnoma prilagodimo glede na svoje potrebe in na trenutne vremenske pogoje. Če dežuje, namakanje oziroma zalivanje seveda ni potrebno.

Z različnimi dodatnimi pripomočki lahko kasneje naš namakalni sistem tudi preuredimo, dodamo kakšno cev in podobno. Takšen sistem je namreč zasnovan zelo fleksibilno. Že ko ga bomo napeljevali prvič, bomo videli, da se ga da popolnoma prilagoditi glede na naše individualne želje ter da ga lahko po potrebi tudi spremenimo. Torej si ga lahko vedno priredimo po svoji meri!

Sorodni članki: