Zalivalni sistem za kakovostno domačo zelenjavo

Vrtnarjenje seveda zahteva kar precej truda in napora, ki ga moramo vsakodnevno vložiti v naš vrt. Če želimo imeti bogat in dober pridelek, bomo morali vsak dan opraviti kakšno manjše ali večje delo. V poletnem času pa bo vrt potrebno vsakodnevno zalivati. V kolikor ne bomo imeli zalivalnega sistema, ki nam bo pri tem pomagal, si bomo morali kupiti dobro cev za zalivanje, s katero bomo zjutraj in zvečer zalili mlado zelenjavo. 

Vrste cevi za zalivanje 

Na trgu je več različnih cevi za zalivanje. Zbiramo lahko med navadnimi cevmi iz PVC materiala, ki so najcenejše. Nato imamo tudi cev za zalivanje, ki je ojačana s poliestrskim materialom, ki je dražja a tudi veliko bolj trpežna kot navadna cev za zalivanje. Najbolj priljubljene so cevi izdelane iz enojnega ali dvojnega pletiva, ki so tudi veliko prijaznejše tudi do okolja. 

Tisti, ki imamo na razpolago malo prostora za spravilo, bomo zagotovo kupili raztegljivo cev za zalivanje, ki se po uporabi skrči na zelo majhno dolžino. Nato pa so tu še napredne cevi, ki omogočajo kapljično, pršilno ali rosilno zalivanje. 

Kaj moramo upoštevati pri nakupu cevi 

Cev za zalivanje mora biti primerna za velikost našega vrta ali njive. Pri tem moramo upoštevati tudi, kakšne rastline bomo zalivali. Pomembno pa je tudi, s kakšno vodo boo zelenjavo zalivali. Pomisliti moramo, kakšen priključek bo potrebovala cev za zalivanje. 

https://www.youtube.com/watch?v=pXjd8a77wTA&t=13s

Poznavalci svetujejo, da kupimo cev za zalivanje višjega cenovnega razreda, saj bo takšna cev za zalivanje veliko več časa brezhibno delovala. Cev za zalivanje nižjega cenovnega razreda je navadno izdelana iz slabšega materiala in se zato veliko prej uniči. 

Sorodni članki: