Lepa in vzdrževana zelenica

S samohodno kosilnico poskrbite za lepo in vzdrževano trato, saj sami določate višino košnje. Po želji spuščate ali dvigate nivo košnje. Na ta način z redno košnjo pridobite lepo angleško travo. Z rednim košenjem tudi preprečujete rast plevela in rož, ki uničujejo travo. Večina prodajalcev  priporoča, da samo enkrat do dvakrat letno kosite brez košare. Drugače pa vso travo raje zbirajte v košaro in posujte po kompostu. Na ta način po košenju s samohodno kosilnico ne bo zaradi vlage začel nastajati mah, ki uničuje travnato rušo.

Dodatni nasveti za vzdrževanje zelenice

Za vzdrževano zelenico je pomembna redna in pravočasna košnja, primerna vlaga in dovolj gnojila. Poleti ob suhem vremenu je priporočljiva uporaba namakalnih sistemov za travo, ki poskrbijo za dovolj visoko stopnjo vlage v zemlji. Tako lahko kosite enkrat tedensko. V primeru, da je zemlja suha pa največ enkrat mesečno, če ne želite uničiti korenin.

Redno namakanje poskrbi za obnovo rastlin 

Poleti namakalni sistemi za travo zemljo navlažijo do 20 cm globoko. Priporočljiva je uporaba pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj, najbolje kar neposredno po košnji. Sami namakalni sistemi za travo porabijo okoli 20 litrov na kvadratni meter. Ob sušnem vremenu in visokih temperaturah zalivamo vsakih sedem dni, pri srednje visokih temperaturah do 20 stopinj pa na vsake 10 dni. Tako trava vso leto ostane enakomerno zelena.

Kombinirajte kvalitetna gnojila in namakalne sisteme za zeleno trato vse leto

Za dovolj nahranjeno zelenico poskrbite z zgodnjim spomladanskim gnojenjem. Tak način gnojenja poskrbi za enakomerno razraščanje in rast trate. V kombinaciji z namakalnim sistemom tako poskrbite za postopno sproščanje hranil ter preprečite nastajanje mahu.  Redno gnojenje in zalivanje preprečujeta tudi zbitost tal. Pozno jeseni ali proti koncu zime pa poskrbite za drugo gnojenje, ki bo zemljo pripravilo na rast trate spomladi. 

Sorodni članki: