Luskavica ali bolezen številnih obrazov

Na sploh lahko rečemo, da je luskavica kronična bolezen in torej ne infekcija, ki bi se lahko prenašala na druge. Prizadene približno en ali pa dva odstotka celotnega prebivalstva, tako moške kot ženske. Najpogosteje pa se pojavi v starosti med 15 in 40 let. Pojavi se lahko kjer koli po našem telesu, lahko samo lokalno.

Luskavica je kronična avtoimuna vnetna bolezen, za katero je značilen pospešen ciklus rasti kožnih celic.

Nagnjenost do luskavice se lahko deduje

Nagnjenost do tovrstne bolezni lahko deduje. Kljub temu dednost še zdaleč ni edini vzrok za njen nastanek.

Ključni so tudi prožilci bolezni, ki pa so lahko najrazličnejši, na primer močno sonce, sončne opekline, mehansko draženje kože, kronične bolezni kože.

Ustrezen način življenja za samoobvladanje bolezni

Bolezen na nek način lahko tudi obvladujemo. Pomemben je primeren način življenja, ki vključuje čim manj stresa, ustrezno vsakodnevno nego ter prehrano. Koža pacienta potrebuje prav posebno nego ter pozornost.

Poglavitni so lahko tudi kakovostno izbrani prehranski dodatki, na primer v obliki cinka ali pa ribjega olja. Kljub vsemu trdnih znanstvenih dokazov za slednje ni.

So konopljine kapljice lahko rešitev za luskavico

Verjetno pa ste že uspeli slišati, da so za luskavico primerna rešitev tudi CBD konopljine kapljice. Pri takšnih trditvah je prav tako treba biti zelo previden. Tovrstne kapljice naj bi imele protivnetno delovanje ter naj bi ponujale dobro podporo imunskemu sistemu.

Nekateri uporabniki takšnih izdelkov vam bodo celo sami potrdili, da so ublažili stanje luskavice, in to ne da bi pri tem obremenjevali svojo kožo. Številnim naj bi uspelo vsaj malo ublažiti srbečico, rdečico pa tudi luščenje kože ter otekline. Tega, da so luskavico povsem odpravili s pomočjo konopljinih kapljic, pa ne moremo kar tako potrditi.

Sorodni članki: