Zakaj so napovedi obnašanja vremena dandanes tako natančne?

Planet zemlja se neprestano spreminja. Lahko bi rekli, da živimo na dinamičnem in raznolikem planetu, ki ima svojevrstno osebnost. Zato je tudi smiselno pričakovati, da bo vreme vsako leto malenkost drugačno. Nekatere leta so hladnejša, druga bolj vroča. Morda pa jih tudi spremljajo poplave, močni vetrovi, visok nivo vlažnost in drugi naravni pojavi. Neglede na čas v katerem se znajdemo, se lahko vedno zanesemo na natančne računalniške modele prihajajočega vremena. Z visoko zagotovostjo je mogoče predvideti padavine, dnevne temperature in druge lastnosti določenega geografskega območja na katerem živimo.

Posamezna vremenska napoved je zelo zanesljiva

Stara ljudstva že od nekdaj napovedujejo obnašanje vremena z različnimi tehnikami. Z opazovanjem premikanja oblakov je mogoče predvideti, kaj prinašajo prihodnje ure, dnevi ali celo tedni. Že ob koncu 19. stoletja so bile postavljane zelo napredne vremenske postaje po svetu, ki so z različnimi inštrumenti in opazovanjem izdajale vremenske napovedi za pomembne potrebe trgovcev, vojaške namene in podobno. Niso pa vedno mogli z zanesljivostjo predvideti hitrih sprememb v poletnem času ali različnih pojavov, kot so močni vetrovi in viharji. 

natančne vremenske napovedi
Natančnost vremenske napovedi se z daljšanjem obdobja napovedi zmanjšuje. Uspešnost enodnevnih napovedi je približno 96–98 %. Za tridnevne vremenske napovedi pade na približno 90 %. Več dni vnaprej je napoved, večja je verjetnost, da se bo vreme spremenilo.

Dandanes pa natančni računalniški modeli lahko zelo natančno izračunajo kaj so bo zgodilo v prihodnjih dneh, mesecih ali pa tudi letih. Seveda ni nikoli mogoče s 100% natančnostjo zagotoviti obnašanje vremena. Mogoče pa ga je predvideti do te mere, da se izognemo neurjem, vročini in drugim ekstremnim naravnim pojavom.

Vremenska napoved je odvisna od številnih parametrov

Zmožnost napovedi prihajajočega vremena je še vedno odvisna od opazovanja. Tudi napredni računalniški modeli potrebujejo številne podatke oziroma parametre, da naredijo pravilne izračune. Z modernimi orodji je potrebno izmeriti temperaturo, pritisk, moč vetra in nivo vlage – brez teh podatkov ni mogoče predvideti kaj lahko pričakujemo od vremena.

Računalniški modeli lahko izdelajo vremensko napoved na podlagi enačb, simulacij in drugih naprednih orodij. Še nedolgo nazaj pa je bilo enako delo opravljeno z opazovanjem in zbiranjem podatkov o okolju. To se ni spremenilo še dandanes, je pa res, da računalniški modeli lahko obdelajo veliko več podatkov in izdelajo natančno sliko spreminjajočega vremena z visoko zanesljivostjo.

Kaj sploh štejemo kot vreme?

Neglede na to kaj počnemo, je dobro, če se zavedamo prihajajočih padavin, visokih temperatur in podobno. Le redkokdaj pa se vprašamo, kaj sploh vreme je? Preprosto povedano, je vreme stanje atmosfere v določnem obdobju na določeni geografski regiji. Sestavljeno je iz temperature, vlage, zračnega pritiska, vetra, pokritostjo oblakov in padavin. Vse omenjeni elementi sestavljajo vreme, ki se lahko spreminja zelo hitro. Samo dogajanje pa se nahaja v troposferi, ki je najnižji del atmosfere.

vremenske napovedi za Slovenijo
Kratkoročne vremenske napovedi so natančnejše od dolgoročnih: daljše napovedno obdobje znatno poveča možnost, da bodo spremembe, ki jih še ne poznamo, vplivale na prihodnje povpraševanje.

Troposfera združuje največ pojavov vremena, saj se tam nahajajo oblaki in padavine. Nad troposfero pa so bolj napredni pojavi vremena, kot so curki in valovi zraka. Te močno vplivajo na atmosferski pritisk ali tlak, ki ga merimo s hektopaskali ali milibari. Omenjeni enoti sta v razmerju 1=1 in jih ima tudi posamezna vremenska napoved na nekaterih spletnih straneh. Načeloma to ni tako pomembna informacija, vendar je dober pokazatelj možnih padavin, če se spusti na nizek nivo.

Radarska slika padavin

Izredno dolgo časa je veljalo, da je mogoče spreminjajoče vreme opazovati samo z določenega nivoja. S tem je mišljeno to, da smo omejeni na uporabno različnih plovil, vremenskih postaj ali pa se zanašamo samo na človeški vid. Z uporabo radarjev pa se je veliko spremenilo. Današnja radarska slika padavin je izredno uporabno orodje, če nameravamo predvideti prehajanje dežja skozi eno ali več držav oziroma geografskih regij.

interaktivna radarska slika padavin
Radarji oddajajo elektromagnetne valove, podobno kot brezžična računalniška omrežja in mobilni telefoni. Signali se pošiljajo kot kratki impulzi, ki jih lahko odbijejo predmeti na njihovi poti, deloma pa se odbijajo nazaj do radarja. Ko ti impulzi prestrežejo padavine, se del energije razprši nazaj na radar in dobimo radarsko sliko padavin.

Omenjena tehnologija deluje tako, da radar v ozračje spušča radijske valove, te pa se odbijejo od različnih predmetov. Ker so dežne kaplje do določene mere prevodne, delujejo kot odlični električni prevodnik za radijske valove. Tako je mogoče zaznati kje vse se nahaja dež in z uporabo drugih podatkov napovedati, kam se bo premikal.

Ali je vremenska postaja zanesljivo orodje?

Zadnja leta je mogoče opaziti, da je lahko vreme dokaj raznoliko, ne glede na to kje na svetu se nahajamo. Za to so odgovorni številni dejavniki, kot so mikro-klime, spreminjanje vzorcev premikanja zračnega toka in še mnogo več.

Z uporabo vremenske postaje je mogoče hitro predvideti kaj se dogaja zunaj štirih sten v naši pisarni ali domu. Delujejo tako, da preko enega ali več senzorjev zbirajo informacije o zunanjem okolju in nam na digitalnem zaslonu prikažejo različne parametre. Tako lahko predvidimo ali bo danes vreme suho, deževno ali pa pričakujemo kaj drugega. Za predvidevanje deževja pa se je veliko bolje posvetovati z izdelanimi vremenskimi modeli na spletu.

Doppler radar za sliko dežja, snega in ledu

Najbolj natančna radarska slika padavin se nahaja na izbrani spletni strani z napovedjo vremena. Sestavljena je iz številnih podatkov in same slike radarjev. Pravimo jim tudi Doppler radar, ki lahko naredi sliko dežja, snega in ledu. Z zbranimi podatki je mogoče sestaviti sliko določenega geografskega območja in predvideti obnašanje vremena.

Interaktivna radarska slika padavin za Slovenijo s pomočjo katere si lahko ogledate jakost in smer padavin.

Bolj napredni vremenski radarji lahko tudi napovedo premikanje oziroma hitrost vetra. To je izredno pomembno za natančno vremensko napoved, saj je veliko dejavnikov odvisnih od dejanskega premikanja vetra po določenem območju. V vsakem primeru pa je še vedno pomembno, da z opazovanjem znamo napovedati ali smo v nevarnosti, če se znajdemo v naravi ali drugje, kjer nimamo dostopa do tehnologije.

Sorodni članki: