Različni načini čiščenja zob

Prve zobne ščetke so bile preproste palice, ki so vsebovale konec, ki je bil razrezan tako, da so si z njim lahko umivali oziroma drgnili zobe. V resnici je bila torej osnovna ideja prve ščetke za zobe enaka današnji. Seveda dandanes za nego ustne votline uporabljamo precej bolj napredne pripomočke. Tehnologija je izjemno napredovala, zato rabimo zobne ščetke, ki so nežne ter prijetne.

Kako je bila izumljena zobna ščetka

Ker pa trg dobesedno zasičen s tovrstnimi produkti, se neredko vprašamo, kako kupiti zobno ščetko, ki nam bo najbolje ustrezala. Ob tem pa pogosto tudi, ali je klasična ščetka dovolj ali bi nam zelo prav prišle tudi medzobne ščetke ali pa zobna nitka. Je boljša izbira klasična ali električna zobna ščetka?

Električna ali klasična ščetka za zobe

Električne zobne ščetke so bile sprva zobni pripomoček, ki so ga uporabljali le zobozdravniki. Dandanes so takšna sredstva za čiščenje zob dostopna vsakomur. In če se sprašujete, ali je tovrstna izbira boljša od ročne zobne ščetke, v resnici pravega zmagovalca ne moremo kar tako določiti. Kakovostna ročna ščetka ter pravilno ščetkanje namreč lahko vaše zobe očistita točno tako učinkovito kot kakovostna električna ščetka.

Čiščenje zob z električno zobno ščetko
Električne zobne ščetke so primerne za vse starosti

Seveda pa ščetka na elektriko lahko zagotovi, da zobe lahko za dovolj dolgo pa tudi dovolj dobro očistite. Primerne so tudi za otroke in mladostnike, ki se včasih izogibajo ščetkanju zob oziroma se ščetkajo le nekaj deset sekund, namesto vsaj dveh minut. Še zlasti dobrodošla izbira so za tiste, ki imajo nekaj težav z držanjem ščetke pa tudi s premikanjem rok.

Sorodni članki: