Kako najbolje poskrbeti za novega hišnega ljubljenčka

V večini domov lahko srečamo vsaj enega hišnega ljubljenčka. To je lahko mačka, ptič, hrček, najpogosteje pa pes. Za slednjega je treba še posebej dobro poskrbeti, saj od vas v primerjavi z drugimi živalmi praviloma zahteva bistveno več pozornosti. Vsekakor je v prvi vrsti pomembno ustrezno hranjenje psa, prav tako tudi primeren kotiček, kjer se bo nahajal v času, ko vas ne bo doma pa tudi sicer. Ne nazadnje pa si boste morali vsaj nekajkrat na dan vzeti čas, da ga boste odpeljali na sprehod.

Izbira hrane za psa je v prvi vrsti seveda pomembna zlasti od tega, koliko je žival stara, prav tako katere pasme je. Če ste na tem področju začetnik, se je dobro o prehrani psa pozanimati pri strokovnjaku, na primer pri veterinarju, in to še preden kosmatinca pripeljete domov.

Dobre prehranjevalne navade psa

Dobro je, če hranjenje psa poteka vsak dan ob približno isti uri. Že s tem lahko v veliki meri poskrbite za dovolj dobre prehranjevalne navade. Ključno je, da si doma zasnujete kotiček, kjer se bo pes prehranjeval. V tem kotičku naj bosta vsaj dve različni skledici. Ena naj bo namenjena suhi hrani, druga pa mokri hrani. Vsekakor ne smete pozabiti niti na ločeno posodico za svežo vodo, ki mora biti psu ves čas na razpolago.

Hranjenje psa vsak dan ob približno isti uri
Hranjenje psa mora potekati vsak dan ob približno isti uri. V kotičku, ki je namenjen za njegovo prehranjevanje naj bosta vsaj dve različni skledici. Vsekakor ne smete pozabiti ločeno posodico za svežo vodo, ki mora biti psu ves čas na razpolago.

Če boste opazili, da hranjenje psa ne poteka tako, kot je treba, boste morali poskrbeti za kakšno spremembo. Morda pes ne bo želel uživati določene vrste hrane zaradi okusa. V tem primeru ga zamenjajte. Sem ter tja pa mu ponudite tudi kakšen priboljšek. To lahko storite na primer na sprehodu. Učite ga dobrih navad in ko vas bo ubogal, mu lahko ponudite priboljšek.

Kje kupovati pasjo hrano?

Verjetno ste opazili, da je hrana za male živali dandanes na voljo že skorajda na vsakem koraku. V nekaterih prodajalnah z živili vam takšno hrano ponujajo po izjemno nizkih cenah. Kljub temu raje prisegajte na kakovostno hrano za živali, ki je nekaj evrov dražja in ki jo lahko kupite v specializiranih prodajalnah za male živali.

Vrhunsko hrano za pse lahko naročate tudi preko spleta. Ponudniki pa so vam na voljo za vsa dodatna vprašanja.

Zakaj je zdrava hrana za pse ključnega pomena?

Zdrava hrana za pse je ključnega pomena, če želite doma imeti zdravo in razigrano žival. To, da ji dajete dovolj kakovostno hrano, se navadno že kaže v njeni dlaki. Če je ta svetleča in dovolj gosta, je velika verjetnost, da živali strežete z najboljšo hrano. Seveda lahko razlog za manj lepo in manj gosto dlako tiči še kje drugje.

Zdrava hrana za pse je ključna za zdravo in razigrano žival
Zdrava hrana za pse je ključnega pomena. Če je dlaka vašega psa svetleča in dovolj gosta, je velika verjetnost, da živali strežete z najboljšo hrano.

In kako vedeti, katera hrana za pse je dovolj zdrava? Če ste pri izbiri hrane za pasje kosmatince začetnik, potem boste morali o tem prebrati kakšne dobre nasvete strokovnjakov, ki pišejo tudi o tem, kaj je treba preveriti na embalaži hrane za psa.

Za psa je zdrava hrana tako pomembna kot za človeka

Ljudje vse bolj stremimo k temu, da se prehranjujemo z dovolj zdravo hrano. Seveda vsi približno vemo, kaj je dovolj zdravo za naše telo. Enako bi morali vedeti tudi za naše živali, ki ravno tako za dober razvoj in rast potrebujejo zdravo in uravnoteženo hrano.

Pri hranjenju psa morate biti pozorni na sestavine v hrani
Pri hranjenju psa morate biti pozorni na sestavine, ki so praviloma vedno zapisane na etiketi na embalaži.

Na trgu lahko izbirate najrazličnejšo hrano za pse in druge male živali. Ta je lahko v obliki suhe ali mokre hrane. Seveda sta lahko obe vrsti zdravi ali pa manj kakovostni. Pri izbiri morate biti pozorni na sestavine, ki so praviloma vedno zapisane na etiketi na embalaži.

Popolna in zdrava hrana za pse

Popolna in zdrava hrana za pse bi morala izpolnjevati vsaj nekaj osnovnih pogojev. V prvi vrsti bi moral kuža začutiti željo po takšni hrani. Ta mora biti uravnotežena, kar pomeni, da so vsa hranila in druge snovi med seboj v ravnovesju in zlasti v skladu s skupnimi potrebami psa oziroma živali.

Zdrava hrana za pse je ključna za dober razvoj in zdravje vaših ljubljenčkov. Z njo bodo razigrani in vitalni.

Ključno je, da hrana za pse ne vsebuje kemičnih antioksidantov in konzervansov, ki so povsem nepotrebni. To je lahko na dolgi rok zelo škodljivo za žival. Pasja hrana prav tako ne bi smela vsebovati soje in stranskih proizvodov žit. Hrana pa naj vsebuje kar največ prebavljive energije. Za vse lastnike psov je pomembno tudi to, da se izogibajo dolgotrajnemu hranjenju psa zgolj z briketi. Če že, jih je dobro nadomestiti s hladno stiskanimi peleti.

Sorodni članki: