Karakteristike kakovostnih zunanjih svetil

Čeprav smo pri izbiri luči za ustrezno razsvetljavo precej bolj pozorni na notranja svetila, pa bi bilo treba enako mero pozornosti namenjati tudi zunanjim svetilom. Morda tem celo več, saj so pogoji okoli njih še bistveno zahtevnejši.

Ko torej svoj dom oziroma hišo opremljate z notranjimi in zunanjimi lučmi, je treba dobro razmisliti tudi, s kakšno vrsto svetil boste opremili vrt in zunanjost doma na sploh. Zunanje luči za hišo bodo morale zdržati v najrazličnejših vremenskih pogojih. Prav tako so obcestne svetilke ali pa zunanja svetila na sploh precej bolj izpostavljene prahu, umazanij in vlagi v primerjavi z notranjimi svetili.

Kaj pri zunanjih svetilih pomeni IP zaščita?

Ne glede na to, ali vas zanimajo obcestne svetilke, zunanja stoječa svetila ali kakšna druga vrsta zunanje razsvetljave, boste morali pri izbiri obvezno upoštevati IP. In kaj to pomeni? To je tako imenovani faktor zaščite, ki definira, kako in kje se določena svetilka lahko uporablja brez tveganja, da se poškoduje ali pa uniči.

zunanja stoječa svetila z dobro IP zaščito
Za osvetlitev okolice hiše izberite zunanja stoječa svetila z dobro IP zaščito.

IP zaščita torej definira stopnjo zaščite pred najrazličnejšimi delci v zraku, vodo pa tudi pred poškodbami. Najmanjša ustrezna zaščita za zunanje luči je IP44.

Optimalna osvetlitev okolice hiše

Za primerno osvetljevanje stopnic, vhoda, vrtnih poti in parkirnega prostora je treba v prvi vrsti poskrbeti za varnost. To pomeni, da je treba izbrati luči, ki ponujajo dovolj dobro vidljivost, da se v temi ne spotikamo in da lahko preprečimo možnost poškodb. Ob tem se je pametno odločiti tudi za senzor za vklop luči.

LED reflektor in zunanja svetila – Nasvet kako optimalno osvetliti okolico hiše

S takšno odločitvijo namreč lahko kar nekaj privarčujemo na električni energiji. Luč namreč ne bo po nepotrebnem ostajala prižgana.

Sorodni članki: