Kako pristopiti k izbiri različnih vrst luči za vaš dom

Ključno je tudi to, da se stenska svetila in drugi tipi svetil kupujejo za vsak prostor posebej. Le na takšen način lahko poskrbimo za dovolj kakovostno razsvetljavo. Za hodnik in podobne prostore so na primer dobrodošla zidna svetila z srednje močno razsvetljavo. To lahko brez večjih pomislekov kombinirate še z atraktivno consko razsvetljavo.

Stropne luči z oddajanjem svetlobe navzgor ali ob strani

Ozke in dolge prostore lahko vizualno razširite z izbiro primerne osvetlitve. V tem primeru je dobrodošla osvetlitev sten ali pa stropa. V tem primeru se še najbolje obnesejo strope oziroma zidne luči, ki svetlobo oddajajo navzgor ali ob strani.

Primerno morate poskrbeti tudi za svetila na stopnišču. Ta del doma lahko osvetlite z lučmi pod robom vsake posamezne stopnice. V zadnjih letih pa so na sploh zelo priljubljena LED stropna svetila, ki jih lahko namestite malo nad stopnicami. Lahko jih imate prižgane kar čez noč, ker porabijo zelo malo energije. V veliko pomoč pa bodo mlajšim družinskim članom, ki na primer ponoči hodijo na stranišče. Enako dobrodošle so za starejše osebe, ki imajo težave z orientacijo.

Prednost LED svetil je, da so ekološka.

LED svetila so ekološka

Ker v LED svetilih ni prisotnih nobenih toksičnih snovi, veljajo za ekološka. Znano je, da jih lahko 100 % recikliramo. Kljub temu je treba poskrbeti za ustrezno odlaganje. Na voljo so posebni zbiralniki za odlaganje takšnih luči.

Takšna svetila niso dobrodošla samo v domačih in poslovnih prostorih, temveč tudi v industriji, galerijah in muzejih. Ne vsebujejo infrardeče svetlobe in zelo malo ultravijolične. Dobra novica je še ta, da lahko učinkovito delujejo tudi v ekstremnih temperaturah. Ob tem pomislimo na LED svetila, ki se uporabljajo v zunanjih prostorih, ali pa na razsvetljavo, ki jo namenjamo v posebne prostore, na primer v savne ali hladilnice.

Kako izbrati primerno LED svetilo

Ko izbirate med LED svetili, se je najbolje ravnati po stari žarnici. Iz starega svetila odstranite iztrošeni vir svetlobe. Dobro si ga oglejte, nato pa si izpišite podatke, ki jih boste uporabili na nakup novega LED svetila.

Sorodni članki: