Lesene igrače naše mladosti se vračajo

V časih, ko plastika še ni vladala svetu, se nas je večina igrala z igračami, narejenimi iz lesa. Sama sem imela čudovitega lesenega kužka na kolesih, pobarvanega z belo in narisanimi črnimi pikami (dalmatinčka), ki sem ga vlekla za seboj na vrvici. Ta lesen kuža je šel z mano povsod – pa se vseeno ni uničil. No, nekoliko je obledel, a moji starši imajo še vedno spravljenega v sobi, ki je bila nekoč moja.

Moja sin in hči, ki imata štiri in tri leta, se takrat, ko obiščeta babico in dedka, vedno spomnita nanj. Tudi njima se zdi zanimiv in kadar se pretvarjata, da gre za pravega psa, ki ga peljeta na sprehod ali v pasjo šolo, se zamotita za uro ali še več.

Lesene igrače - bager
Lesena igrača bager

Zato sem bila pred kratkim navdušena, ko sem na spletu našla spletno trgovino Chebeltza.com, ki ponuja tudi lesene igrače. Ravno takšne, kot smo jih poznali nekoč – preproste, a zelo kakovostne. In glej! Med njimi sta tudi kuža in muca na koleščkih. Gotovo že veste, da ju bom kupila – takšne igrače so namreč neprecenljive.

Otroške igrače, ki presenečajo po kakovosti

Vse več proizvajalcev igrač teži k temu, da bi otrokom ponudili kakovostne izdelke, zaradi česar vse pogosteje izdelujejo igrače iz lesa. Lesene igrače so zagotovo dobrodošle, saj je les mnogo obstojnejši kot plastika.

Video: Poganjalci

Les je material, ki ga je možno obdelovati na veliko načinov, zato so lahko iz njega izdelane tako klasične igrače kot so lesene kocke in leseni vlakci, kot mnoge druge. Zelo priljubljeni so tako recimo poganjalci, igralne hišice, lesene sestavljanke in podobno.

Včasih so bile igrače iz lesa predvsem velike, nerodne, težke in so imele ostre robove, danes pa tehnologija omogoča takšno pripravo in obdelavo lesa, ki je otrokom prijazna in varna – kocke imajo zaobljene in gladke robove, poganjalci so iz lahkega lepljenega lesa, sestavljanke so mojstrsko izrezljane. Glavna prednost pa je seveda v tem, da so te igrače neverjetno obstojne in imajo v primerjavi s plastičnimi precej daljšo življenjsko dobo. Poglej si kaj znajo o njih povedati mali otroci.

Sorodni članki: