Motoristične čelade – kako izbrati pravo zase?

Če sodite v skupino navdušenih motoristov, morate poleg jeklenega konjička imeti še cel kup druge opreme – nekatera je obvezna, druga manj obvezna, toda še vedno priporočljiva. Prva nujna in tudi po zakonu določena obvezna oprema motoristov je uporaba zaščitne motoristične čelade.

Vsekakor je izjemno pomembna še druga zaščitna motoristične oprema, s katero boste kot motorist pomembno prispevali ter vplivali na svojo varnost, vsekakor pa tudi na udobje in zdravje. Ključna zaščitna oprema za motorista so še ustrezne rokavice, kombinezon, škornji in škornji. 

Kakšna naj bo čelada na motorju?

Zaščitne motoristične čelade morajo prenesti velike sile pri morebitnih padcih, da lahko učinkovito zaščitijo glavo motorista. Ravno zato je izbira ustrezne in prave čelade še kako zelo pomembna. 

Motoristična čelada mora biti ravno prav velika. Če je prevelika ali premajhna, vas bo med vožnjo zagotovo ovirala oziroma motila, posledično tudi vašo koncentracijo. Premajhne motoristične čelade tiščijo v ušesa ali/in v zgornji del glave. Notranje oblazinjenje čelade se mora prilegati obsegu glave v predelu glave in predelu lic. 

Priporočamo vam, da pri izbiri v specializirani trgovini z motoristično opremo preizkusite čim več modelov pa tudi čelad različnih proizvajalcev. Ljudje imamo namreč različne obsege glave, zato nam ustrezajo različno modeli pa tudi različni proizvajalci. 

Kaj je še pomembno pri izbiri čelade za motor?

Motoristične čelade morajo biti ustrezno testirane in imeti morajo tudi certifikat, evropski standard ECE R 22/O5. Čelade si praviloma ne izposojajte od drugih motoristov, ker je velika verjetnost, da vam bo prevelika ali premajhna, zato si raje kupite novo. 

Pravilno izbrana motoristična čelada bo tesno zdrsnila na vašo glavo. Njena velikost je navadno označena s posebnimi oznakami, ki vam jih lahko pojasni specializirani prodajalec. Priporočamo vam nakup integralne motoristične čelade, za katero je značilno, da v največji možni meri zaščiti vse vitalne dele glave in še obraz. Izjemno pozorni bodite na rabljene čelade ali poškodovane čelade, ki se jim raje izogibajte, saj je velika verjetnost, da vam ne bodo nudile dovoljšnje varnosti. 

Zapomnite si tudi, da se material z leti stara, posledično stare motoristične čelade ne nudijo več dobre zaščite, ker izgubljajo svojo trdnost zaradi sonca in tudi splošne uporabe. 

Čelade Nolan – profesionalne in varne čelade za najzahtevnejše motoriste 

Če smo vas ujeli med nakupovanjem nove motoristične čelade, vam lahko svetujemo, po kateri blagovni znamki oziroma proizvajalcu se vam splača posegati. Veliko motoristov – tudi tistih najzahtevnejših – posega po čeladah Nolan. Čelade Nolan lahko kupite tudi v spletni trgovini yogi.si, kjer lahko posegate še po drugi motoristični opremi. 

Ko se boste osredotočili na nakupovanje čelade Nolan, boste ugotovili, da na trgu ni samo ena tovrstna čelada, temveč vam bodo specializirani prodajalci ponudili več modelov. Med njimi je zelo priljubljen model čelada Nolan N70-2 GT, ki vam ponuja 6 čelad v enem. Zakaj?

Čelada Nolan N70-2 GT 

Gre za izjemno lahko crossover čelado, ki ima snemljiv podbradni del in ponuja kakovostno prezračevanje. V njej se boste počutili odlično, tako v poletni vročini kot tudi hladnejših dneh. Vizir čelade zagotavlja veliko vidno polje in sega daleč preko brade. 

Čelade Nolan N70-2 GT so odlična izbira za poti po mestu, izlete po podeželju in tudi za avanture izven cest. 

Vožnja z motorjem omogoči vsakemu motoristu, da okusi prvinski občutek svobode in zabave, ki je težko primerljiva pri vožnji z drugimi vozili. Seveda pa ne gre pri tem pozabiti na varnost, saj je resnica, da je posamezni motorist pri vožnji izredno izpostavljen številnim nevarnostim. Vsa motoristična oprema je pomembna. Zato je ključnega pomena, da noge ščitijo motoristični čevlji ter ima s seboj tudi rokavice, jakno, hlače in čelado, ki so namenjeni za vožnjo motorja. Tako se prepreči utrujenost, kot se tudi zaščitili telo voznika pred poškodbami, ki so posledica padcev in drugih manjših ter večjih nesreč.

Še druga motoristična oprema 

Poleg čelade Nolan, ki torej velja za odlično izbiro, pa v spletni trgovini lahko posežete še po zelo kakovostnih motorističnih rokavicah. Tudi te je najbolje, da preizkusite in zato obiščete fizične prostore trgovine. Bodite pozorni na to, da rokavica v predelu palca ni prekratka ali preozka v predelu dlani. Sicer pa bi posledice napačne izbire rokavic lahko občutili še takoj po nekaj prevoženih kilometrih. V predelu palca bi se namreč pojavile bolečine in mravljinci. Zelo pomembno je torej, da je velikost rokavice v predelu kazalca in sredinca točna. 

Čas tudi za nakup novega kombinezona in motorističnih škornjev?

Če ste opravili nakup čelade Nolan, je morda tudi čas za nakup popolnoma novega kombinezona. Na trgu lahko izbirate med usnjenimi ali tekstilnimi. Vsi tisti motoristi, ki so že kdaj občutili trdoto asfalta ob padcu in drsenje, zagovarjajo usnje, vendar je izbira materiala pri tem kosu opreme povsem stvar posameznika. Če se boste odločili za kombinezon iz tekstila, vam priporočamo, da si kupite takšnega, ki bo imel vgrajene ščitnike. 

Ne nazadnje pa lahko posežete še po novih motorističnih škornjih. Tudi na tem področju vam trg ponuja velik nabor motoristične obutve, za katero pa je bistveno predvsem to, da je ustrezne velikosti in da ni pretrda. 

Sorodni članki: