Uživanje v vožnji motorja s primerno motoristično opremo

Vožnja z motorjem omogoči vsakemu motoristu, da okusi prvinski občutek svobode in zabave, ki je težko primerljiva pri vožnji z drugimi vozili. Seveda pa ne gre pri tem pozabiti na varnost, saj je resnica, da je posamezni motorist pri vožnji izredno izpostavljen številnim nevarnostim. Zato je ključnega pomena, da noge ščitijo motoristični čevlji ter ima s seboj tudi rokavice, jakno, hlače in čelado, ki so namenjeni za vožnjo motorja. Tako se prepreči utrujenost, kot se tudi zaščitili telo voznika pred poškodbami, ki so posledica padcev in drugih manjših ter večjih nesreč.

Čelada je ključna motoristična oprema za vsakega motorista

Vsa moto oprema je pomembna. Če pa bi morali izbrati samo en kos te opreme, pa bi to sigurno bila čelada. To pa zato, ker varuje naš najbolj pomemben del telesa, ki je glava. Večino najhujših poškodb utrpijo motoristi, tudi med manjšimi nesrečami, ker ne nosijo čelade. 

Motoristična čelada prepreči poškodbe glave
Nošenje motoristične čelade je najboljši način za preprečevanje hudih poškodb glave v primeru nesreče z motorjem.

Razumljivo je, da nekaterim voznikom motorja čelada predstavlja oviro ali kot nekaj, kar jih moti med vožnjo. Moramo pa razumeti, da nam lahko v ključnih situacijah reši življenje. Zato je to, brez kompromisa, ključna motoristična oprema. V mnogih državah po svetu je tudi zakonsko obvezno nositi čelado med vožnjo motorja.

Motoristični čevlji zaščitijo noge motorista

Kakovostni motoristični čevlji so ključna oprema pri varni in učinkoviti vožnji motorja. Navadni čevlji, sandali in druga obutev ni primerna. Temu je tako, saj med padci in tudi med vožnjo motorja ne nudijo zadovoljive zaščite in stabilnosti stopalom in drugim delom noge. Obenem pa je mogoče, da pri vožnji povzročajo zdrse stopal in druge nevšečnosti, ki imajo lahko hude posledice.

Strokovnjaki priporočajo, da motoristična obutev, neglede na to ali so škornji ali čevlji, segajo vsaj do gležnjev. Sam material pa je lahko usnje ali razne izvedbe sintetičnih materialov, ki so po sestavi odporni in nudijo nogam dobro zaščito.

Motoristični škornji nudijo zaščito gležnjev.
Motoristični škornji pomagajo dodati podporo gležnjem za varnejši nadzor in nudijo zaščito, ki lahko zmanjša udarec v primeru padca.

Motoristična obutev je pogosto nepremočljiva

Moderna motoristična obutev vsebuje številne tehnologije. Izmed teh tehnologij je pogosto mogoče opaziti nepremočljive lastnosti škornjev in čevljev za motoriste. Za športne motorje pa so na voljo športni motoristični škornji.

Vodič za nakup moderne motoristične obutve.

Zadnja leta je mogoče opaziti trend, da motoristična obutev postaja po zunanjem videzu zelo podobna navadnim čevljem. Videz nas ne sme zavesti, saj to je samo zunanja oblika obutve. V resnici pa se v njej skriva veliko tehnologij, ki zagotavljajo najvišjo varnost motorista med vožnjo motorja. Dejansko imamo na voljo tudi zelo raznoliko obutev za moške in ženske motoriste, kar omogoča, da si vsak posameznik po želji uredi svoj izgled, ne da bi pri tem žrtvoval svoj osebni stil.

Hlače so pomembna moto oprema

Pogosto veliko motoristov med vožnjo motorja nosijo navadne hlače. S tem načeloma ni nič narobe, vendar navadne hlače ne nudijo popolnoma nobene zaščite pred padci. Obenem pa lahko prepuščajo preveliko količino vlage, vetra in drugih naravnih elementov, da pridejo v stik z nogami, kar lahko povzroči utrujenost. Veliko bolj priporočljivo je, da oprema za motoriste vključuje tudi primerne hlače. 

  • Motoristične hlače so lahko narejene iz raznih materialov, kot je usnje, umetno usnje ter različne tkanine, ki so zelo odporne na fizične sile in se ne raztrgajo zlahka.
  • Obenem pa preprečujejo odrgnine in druge poškodbe, ki lahko nastanejo pri padcu z motorja.
  • Vsa motoristična oprema igra pomembno vlogo, zato se priporoča tudi kakovostne rokavice med vožnjami na krajše in daljše razdalje.

Rokavice so nujna oprema za motoriste

Vožnja motorja zahteva od motorista določen nivo obvladovanja ravnotežja in drugih fizičnih sil. Zelo pomembno pa je, kako čvrsto drži krmilo motorja. Izguba oprijema krmila za motor ima lahko katastrofalne posledice. Zato je zelo pomembno, da zmanjšamo možnost izgube čvrstega oprijema ročk krmila. To pa je mogoče zagotoviti z opremo za motorista v obliki rokavic.

Motoristične rokavice za zaščito, udobje in stil.
Motoristične rokavice nudijo dodatno zaščito, varnost, udobje in stil. Pomagajo zaščititi roke pred resnimi poškodbami, nudijo dodatno moč oprijema za boljši nadzor krmila in blažijo tresljaje s ceste.

Glavni namen rokavic je zaščita rok pred vetrom, dežjem, vročino ipd. S tem se močno zmanjša obremenjenost rok, kar prepreči draženje kože, izgubo občutka moči v rokah ipd. Obenem pa rokavice preprečujejo, da bi potenje rok povzročilo zdrse oprijema krmila. To je zelo pomembno v poletnih mesecih, ko se med vožnjo potijo roke, tega pa motorist nujno ne opazi.

Jakne za motoriste

Jakne so zelo pomembna moto oprema, ki jo ne gre zanemariti. Narejene so iz usnja, jeansa in raznih naravnih in sintetičnih materialov. Od navadnih jaken se razlikujejo po tem, da se težje raztrgajo. Obenem pa zavarujejo velik del zgornjega telesa, kot tudi roke, komolce in ramena. 

Motoristične jakne so narejene tako, da zavarujejo telo motorista pred prekomerno izgubo toplote med vožnjo. Tudi v poletnem času opravljajo to nalogo, saj med vožnjo motorja človeško telo hitro odvaja toploto preko vetra, zračnega upora in drugih naravnih sil. Zato je pomembno, da se moto jakne uporabljajo v vseh letnih časih in med prehodnimi sezonskimi obdobji.

Sorodni članki: