Napotki za nakup vrtnih stolov

Nič ni bolj sproščujoče, kot uživati na našem vrtu z skodelico čaja ali kave v roki. Naš vrt je naše zatočišče in zato je tudi prav, da zanj poskrbimo na najboljši način. Z primernim vrtnim pohištvom lahko naredimo prav posebno vzdušje za vsakogar, ki bo stopil na naš vrt. V tem članku si bomo ogledali kako nam lahko vrtni stoli naredijo dober izgled in funkcionalnost, ki jo potrebujemo. Omenili bomo tudi vse podrobnosti na katere moramo paziti, ko izbiramo pohištvo za naš vrt.

Kako najbolje izkoristimo zunanji prostor?

Preden se podamo v nakup, dobro premislimo kako lahko izkoristimo vrtni prostor. Vanj lahko postavimo jedilno mizo z stoli. To je najbolje, če se zunaj veliko družimo in tudi jemo. Lahko pa, da bomo potrebovali čisto nekaj drugega, če se na našem vrtu radi sproščamo in beremo knjigo. V tem primeru so udobni stoli, na katerih se lahko sprostimo primerna izbira.

Vrtni stoli

Pred nakupom se lahko zgledujemo po sledečih smernicah:

 • Če pričakujemo veliko obiska, morajo biti naši vrtni stoli udobni in vzdržljivi
 • Za družine moramo izbrati mizo in vrtne stole, ki so funkcionalni in udobni
 • Za sproščanje in branje knjige so idealna izbira sončni ležalniki ali gugalniki
 • Če imamo družino lahko izberemo piknik mizo in vrtne stole, kar bo omogočalo preprosto vendar udobno sedenja za odrasle in otroke

Naredimo si seznam pohištva

Ko imamo nekaj idej, kaj bi radi naredili, si naredimo seznam. Razmislimo kako želimo, bi naše pohištvo funkcioniralo. Poskušajmo si zamisliti kako bo naš vrt izgledal, ko bo opremljen s pohištvom in kako se bodo prijatelji in obiskovalci počutili, ko nas obiščejo.

Vrtni stoli

Zamislimo si kako bo naš vrt izgledal v poletnih dneh. Morda bomo želeli vsak dan zunaj jesti kosilo ali večerjo. Lahko pa, da bomo prirejali zabave in bomo imeli veliko obiskovalcev. V vsakem primeru moramo upoštevati:

 • Udobje
  Za dolge pogovore in druženje morajo biti vrtni stoli udobni. Tudi, če sedimo več ur, nam mora vrtni stol nuditi dovolj opore za naše noge in hrbet. Tukaj je višina zelo pomembna, saj previsoki ali prenizki stoli ne bodo udobni, ko bomo na njih sedeli.
 • Funkcionalnost in izgled
  Vrtno pohištvo mora biti funkcionalno. Kako lahko hitro pospravimo stole in mizo? Ali so zložljivi? Kaj lahko storimo v primeru dežja –, ali so vrtni stoli odporni na dež? Izgled pa je pomemben za naše počutje. Z primernimi vrtnimi stoli in drugim pohištvom bo naš vrt izgledal sproščujoče in vabljivo.
 • Kako lahko vrtno pohištvo vzdržujemo?
  Vrtni stoli in ostalo pohištvo zahteva neko mero vzdrževanja. Velika razlika je v materialih iz katerega je narejeno pohištvo.

Različne vrste stolov

Vrtni stoli so na voljo v mnogih različnih materialih in oblikah, ki se med seboj močno razlikujejo. Nekatere lahko uporabljamo skozi celo leto, drugi materiali so pa uporabni samo med sezono.

Poglejmo si najbolj pogoste vrste vrtnih stolov:

 • Celoletni stoli
  Celoletni vrtni stoli so narejeni iz posebno močnih materialov, ki vzdržijo vročino, vlago in mraz. Take stole lahko pustimo zunaj celo leto in jih tudi brez težav očistimo. Večinoma so narejeni iz kombinacije lesa, aluminija in plastike.
 • Aluminijasti stoli
  Aluminij je izreden material, saj je vzdržljiv in odporen na elemente narave. Taki stoli so tudi odporni na manjše praske in udarce ter jih lahko brez težav premikamo, saj so zelo lahki.
 • Stoli iz trdega lesa
  Morda najlepšega izgleda, vrtni stoli narejeni iz lesa in izgledajo odlično. Slabost je, da material ni odporen za vlago in vročino, vendar lahko z pravilnim vzdrževanjem podaljšamo življenjsko dobo samih stolov.
 • Plastični stoli
  Pogosto je plastično vrtno pohištvo najbolj ugodno ter ima lastnosti, kot so: odpornost na vročino in vlago, lep izgled, prenosljivost ter celoletno uporabo. Prednost je tudi, da ga lahko hitro očistimo in izgleda odlično.

Investirajmo v kvaliteto pohištva

Če želimo dolgo obstojne vrtne stole in pohištvo, moramo investirati v kvaliteto. S tem pridejo tudi malo dražje cene, vendar bomo imeli pohištvo lahko več let. Vedno svetujemo, da se prej pozanimamo kako lahko čistimo vrtne stole, saj si bomo tako olajšali vsakodnevno vzdrževanje.

Vedno si vzemimo čas z nakupi, ne glede na to ali kupujemo v pohištvo v spletni trgovini ali morda v nakupovalnem centru. Vrtni stoli nam bodo dodali vabljivo notranjost našega vrta, kot tudi funkcionalnost, ki ga bo spremenila v kraj za počivanje, zabavo ter regeneracijo našega duha.

Sorodni članki: