Preden obiščete Nemčijo, se najprej pozanimajte o teh stvareh

Recikliranje v praksi

V Nemčiji se izvaja recikliranje steklenic iz stekla in plastike, pri čemer se vam ob vsakem recikliranju vrne majhen znesek depozita, ki ste ga prvotno plačali za to plastenko. Na etiketi na steklenici preverite, ali jo je mogoče reciklirati. To je običajno označeno s puščico. Vsi večji supermarketi v državi imajo avtomate za recikliranje, kamor lahko oddaš plastenke in tako dobiš nekaj žepnine. Za plastične steklenice lahko dobite tudi 25 centov, za steklene pa je povračilo manjše.

Recikliranje je v Nemčiji težavno

Vendar boste presenečeni, kako hitro se lahko ti majhni zneski povečajo. Nekateri ljudje, ki živijo v bližini ulic, se preživljajo na ta način. Če ne želite reciklirati, ne mečite plastenk v javne smetnjake. Postavite jih poleg ali na vrh koša za smeti. V nekaj minutah bo po njih prišel nekdo, ki bo z veseljem zahteval njihovo vrednost. 

Kajenje je dovoljeno 

V nasprotju s številnimi evropskimi državami in drugimi državami po svetu je v Nemčiji kajenje v restavracijah in barih na splošno dovoljeno. Zato ne bodite presenečeni, če si moški poleg vas prižge cigareto in onesnažuje zrak, za katerega menite, da je čist. Kadilcem se lahko zdi vsiljivo, če jim rečete, naj nehajo kaditi. 

Kajenje
V Nemčiji lahko kadite v restavracijah in barih

Kako je jesti zunaj 

Ni pomembno, kje v državi se nahajate, saj se zagotovo najde ulica, kjer lahko kaj pojeste. Upoštevajte, da je v manjših mestih na jedilniku lahko samo meso in klobase, medtem ko večja mesta, kot sta Berlin in Munchen, uspevajo na področju veganske in vegetarijanske kulture. Če želite jesti z majhnim proračunom, poiščite “Imbiss”. Te poceni trgovine s prigrizki lahko najdete na skoraj vseh prometnih ulicah, trgih, železniških postajah in parkiriščih. 

Okusite nemško pivo 

Ker je Nemčija država, ki ljubi pivo, je uživanje v pivu tudi v javnosti povsem kul. Pravzaprav je povsem normalno, da ga spijete med odmorom v pisarni. Ker je na voljo veliko različnih vrst piva, bo morda trajalo nekaj časa, preden boste izbrali tisto, ki vam najbolj ustreza. Dobro pivo je na voljo na Bavarskem, saj ga lahko najdete tudi v mednarodno priznanih pivovarnah Löwenbräu in Paulaner. Berlin je srce revolucije kraft piva, medtem ko manjše pivovarne na severu v Bambergu, Erfurtu, Görlitzu in Alpirsbachu ustvarjajo »zlato« v kozarcih.

Sorodni članki: