Preverimo zgodovino naše domene

 

Ko smo si izbrali domeno, je čas, da postavimo svojo spletno stran. Naša domena je naslov spletne strani, ki jo bomo uporabljali za poslovanje, razvoj projektov, predstavitve ter mnoge druge aktivnosti. Verjetno že imamo plan in vse, kar je še potrebno narediti je, da pričnemo z uresničevanjem naše ideje. Dejstvo pa je, da je vse na spletu sledljivo. To pomeni, da vsaka interakcija s spletom pusti svojo zgodovino, ki jo lahko preberemo. Preverjanje domen nam omogoča, da ugotovimo zgodovino svoje domene. To je pomembno zaradi mnogih dejavnikov, ki jih bomo opisali v tem članku.

Kaj sploh je domena?

Domena je naslov naše spletne strani, ki ga bodo ljudje vtipkali v brskalnik, ko bodo želeli obiskati našo spletno stran. Polno ime lahko vidimo v zgornjem delu vsakega brskalnika in se začne z http ali https. Drugi del domene pa je dejansko ime, ki smo si ga izbrali. Primer bi bil mojanovadomena.com.

Sama domena je sestavljena iz različnih delov, ki so:

 • Ime naprave ali Machine Name

Ime naprave je www, ki pove našemu računalniku, da prenese HTML datoteke s strežnika, ki jih brskalnik prebere in nam izpiše spletno stran. Poznamo tudi FTP protokol, ki pa se uporablja za prenašanje velikih datotek.

 • Srednja domena ali Mid-level domains

To je prav ime naša domene, ki ga vtipkamo v brskalnik, ko iščemo določeno spletno stran. Možno je, da preverimo domeno, ki uporablja določeno ime, da vidimo njeno zgodovino.

 • Domena najvišje ravni

To lahko razumemo, kot končnice, ki so .si, .com in podobno. Trenutno je najbolj popularna .com končnica, ki jo lahko uporabljamo za lokalno ali pa svetovno poslovanje.

Kaj so pravila ob izbiri imena?

Preden se podamo v preverjanje domen, je dobro, če razumemo pravila. Ime je lahko skoraj karkoli, vendar mora upoštevati sledeča pravila, ki so univerzalna za vse domene:

 • V imenu ne sme biti presledkov
 • Ne upošteva velikih črk; MojaNovaDomena.com je enako kot mojanovadomena.com
 • Uporabljamo lahko samo črke, številke in vezaje – vsi drugi znaki niso dovoljeni
 • Največje število znakov je 63, kar lahko razumemo tudi kot dolžina imena domene

Ko uporabljamo preverjanje domen, se prepričajmo, da upoštevamo vsa pravila postavitve imena. Le tako bomo dobili smiselne rezultate, ki nam bodo povedali njeno zgodovino.

Orodja za preverjanje zgodovine

Razvoj interneta nam je omogočil, da je skoraj vsako dejanje na njem zabeleženo. Enako velja za domene, saj jim lahko preverimo zgodovino. To pomeni, da bomo videli:

 • Kdo jo je uporabljal
 • Koliko časa je že v obstoju
 • Ali je bila blokirana zaradi kršitve pravil

Preverjanje domen nam omogoča, da se prej prepričamo o zdravju naše izbrane domene. To je izredno pomembno, če jo bomo uporabljali za poslovne namene. Če so proti njej izvedeni ukrepi ali ima negativen ugled, bomo težje pridobili nove stranke, saj je možno, da je spletni iskalniki ne bodo registrirali med rezultati.

Poznamo plačljiva in zastonjska orodja za preverjanje domen. Med seboj se razlikujejo po informacijah in dodatnih storitvah, ki nam jih nudijo. Lahko tudi najdemo internetne arhive, ki shranjujejo izgled spletnih strani. To pomeni, da bomo lahko videli, kako je določena domena in njena spletna stran izgledala v nekem trenutku v zgodovini.

Drugi razlogi za preverjanje domen

Ko želimo začeti z novim poslom in ustvarjamo spletno stran, moramo preveriti razpoložljivost domene. To pomeni, da se moramo prepričati, da je naše izbrano ime na voljo. Lahko se zgodi, da bo že zavzeto, kar nas lahko upočasni pri izdelavi spletne strani. Zato je dobro, da imamo izbranih nekaj imen ali pa vsaj različnih kombinacij želenega imena.

Lahko se tudi zgodi, da:

 • Imena ne bo na voljo z končnico, ki jo želimo
 • Ime bo na voljo, vendar z vključenim vezajem v imenu
 • Ime bo na voljo v drugačni kombinaciji

Kje preverimo razpoložljivost imena?

Ko bomo želeli imeti svojo spletno stran, bomo tudi potrebovali gostitelja spletnih strani. Pri podjetju, ki nudi gostovanje, si bomo lahko izbrali različne strežnike, ki bodo ustrezali našim potrebam. Poleg strežnika, si bomo lahko izbrali tudi domeno. Dandanes ima vsako podjetje, ki gosti spletne strani, orodje za preverjanje domen. Tega lahko uporabimo kadarkoli, da vidimo, katere domene so na voljo za nakup.

Priporočamo, da domeno kupimo pri gostitelju spletnih strani, saj bomo tako imeli podporo za samo domeno in strežnik na enem mestu.

 

Sorodni članki: