Pravila pri izbiri domene

Ko pride čas, da si izberemo domeno, smo morda nesigurni glede vseh pravil, ki jih moramo upoštevati. Dolžina imena, znaki, ter končnice, ki jih lahko uporabimo so mnoge, vendar skoraj nikjer ne piše, kakšne so omejitve. Tako si težje izberemo tisto pravo ime, saj ne vemo s čim imamo opravka. Dejstvo je, da so pravila zelo preprosta in si jih brez težav zapomnimo. V tem članku bomo opisali vse nujne malenkosti, katere moramo upoštevati, ko si izbiramo unikatno ime svojo nove domene.

Struktura imena

Domena je sestavljena iz treh glavnih elementov, ki je dobro, če jih poznamo. Tako jih lahko kategoriziramo, če jih preberemo z desne proti levi:

 • Domena najvišje ravni

Znana tudi kot končnica domene, domena najvišje ravni se nahaja na koncu imena. S tem mislimo končnice, kot so: .com, .net, .org ter druge. Možnost imamo tudi izbire končnice, ki je unikatna za državo, kjer se nahajamo. Tako imamo na izbiro: .si, .hr, .it ipd.

 • Domena srednje ravni

To je tako rekoč tudi ime, ki si ga izberemo. Izmišljena domena mojepodjetje.si vsebuje domeno srednje ravni mojepodjetje.

 • Ime naprave

Ime naprave se pa nahaja na čisto levi strani. To je povečini poznano pod WWW, kar pomeni, da bo strežnik, kjer se nahaja spletna stran, posredoval našemu računalniku HTML kodo, ki jo bo naš brskalnik prebral in izpisal na zaslonu.

 • Število znakov, ki jih lahko uporabimo

Domena vsake vrste je omejena s številom znakov. Raziskave so pokazale, da si ljudje najlažje zapomnijo od 4-20 znakov dolga imena. Dobro je, če poskušamo ostati v tem razponu, ni pa seveda nujno. Samo ime mora biti:

 • Dolgo največ 64 znakov, ki vsebujejo črke, številke in vezaje

Dovoljene so samo črke, številke in vezaji. Temu je večinoma tako, da ostanejo domene po vsem svetu organizirane. Domena .si in druge državne regije imajo število omejitve 63 znakov.

 • Domena se ne sme začeti ali končati z vezajem

Pri izbiri imena moramo paziti, da se naša domena ne začne ali konča z vezajem. To ni dovoljeno, saj bi prihajalo do napak, ko bi ljudje vtipkavali imena v internetne iskalnike.

 • Najkrajše ime

Ime naše domene je lahko najkrajše z dvema znakoma. Taka imena niso pogosta, vendar jih lahko izberemo, če želimo.

Druga pravila pri izbiri imena

Ko izbiramo ime naše domene, moramo paziti tudi na druga pravila, ki morda niso takoj očitna. Dobro je, če ima naša domena preverjeno ime. S tem mislimo, da jo vtipkamo v katerikoli internetni brskalnik in se prepričamo, da ne obstaja nobenega enakega ali podobnega imena, ki:

 • Je produkt nekega drugega podjetja

Izogibajmo se imen, ki so podobni produktom drugih, že ustanovljenih podjetij. Tako se izognemo vsem težavam, ki bi lahko nastale, zaradi raznih konfliktov.

 • Nosi ime podjetja

Naše ime je lahko preveč podobno drugemu podjetju. Če je le možno, se tega ognimo, saj ne želimo, da prihaja do zmede med našim in drugim podjetjem. Poleg tega pa se s tem izognemo vsem konfliktom interesov.

Arhivi za preverjanje zgodovine

Pred nakupom naše domene imamo možnost preveriti njeno zgodovino. To lahko storimo na raznih plačljivih in zastonjskih portalih. Informacije, ki jih lahko preverimo so:

 • Kdo je uporabljal našo domeno
 • Kdaj je bila registrirana
 • Možne zlorabe

Glavni namen preverjanja imena domene je, da se prepričamo o njeni uporabi. Če so bili proti domeni uporabljeni razni kazenski postopki od strani velikih iskalnikov, potem morda ni dobra naložba. To se povečini zgodi, če je podjetje, ki jo je uporabljalo, kršilo pravila pri SEO optimizaciji in drugih elementih. V vsakem primeru pa se prepričajmo o njeni zgodovini – za majhne in velike projekte je to nujen korak, saj nam lahko prihrani veliko težav.

Izbira gostovanja

Dandanes skoraj vsako podjetje, ki ponuja gostovanje, ponuja tudi možnost nakupa domene. Tako lahko, kar na njihovi spletni strani preverimo domene in razpoložljivost raznih domen in končnic. Obenem si pa izberemo paket gostovanja, ki je lahko:

 • Deljeno gostovanje
 • VPS gostovanje
 • Namensko gostovanje
 • Gostovanje v oblaku

Prva dva paketa sta mišljena za majhna in rastoča podjetja. Te najbolj uporabljajo lastniki spletnih trgovin ter manjših projektov. Zadnja dva paketa pa sta mišljena za najbolj zahtevne uporabnike, ki potrebujejo največjo hitrost in moč strežnikov.

Priporočamo, da domeno in strežnike kupimo pri gostovalcu spletnih strani, saj bomo tako imeli podporo za celotni strežnik in domeno v enem paketu.

 

Sorodni članki: