Različne vrste kartuš za naš tiskalnik

Naš tiskalnik ali printer je izredno uporabna naprava. Z njem izdelujemo kopije pomembnih dokumentov, tiskamo račune, izdelujemo voščilnice in podobno. Seveda postane vse to nemogoče, ko nam zmanjka barve. Takrat smo soočeni z izzivom nakupa novih kartuš, ki pa obstajajo na trgu v mnogih različnih oblikah. To nas lahko prestraši in kupimo prehitro ali nenačrtovano. V tem primeru ostanemo dostikrat z napačno kartušo, ki je neprimerna za naš tiskalnik. V tem vodiču si bomo pogledali kvalitetne kartuše za tiskalnik in njihove različne vrste, ki jih lahko kupimo.

Nakup ni vedno preprost

Kartuše lahko najdemo na spletu, kar je samo po sebi odlično. Problem nastane, ko opazimo, da je zraven napisano veliko računalniškega žargona, ki sam po sebi ni smiseln. Temu se lahko ognemo tako, da poznamo osnove kartuš in ter jih lahko razlikujemo. Poleg tega imajo kartuše lahko dodatne oznake, ki se glasijo

– OEM ali originalne kartuše

– Kompatibilne ali združljive kartuše

– Ponovno napolnjene  kartuše

– Ponovne izdelane ali predelane kartuše

Morda si lahko po teh napisih približno predstavljamo, kaj so nekatere kartuše, vendar to ni rešitev. Dobro je, če poznamo glavne razlike in prednosti med njimi.

Originalna izbira opreme

OEM ali originalne kartuše izdeluje isti proizvajalec, ki je naredil naš tiskalnik. Torej, če imamo HP tiskalnik, so originalne kartuše tudi izdelane od podjetja HP. Imajo največjo kvaliteto in zagotovilo proizvajalca, da bodo delovale brez težav z našim tiskalnikom.

Največje prednost so:

 • Garancija proizvajalca, da bodo delovale z našim tiskalnikom
 • 100% kompatibilnost z tiskalnikom
 • Najbolj kvalitetne barve

Znane so po visoko-kvalitetni barvi, ki jih lahko proizvedejo. To jih naredi tudi najdražje od vse izbire, kar pomeni, da niso vedno zelo zaželene v okoljih, kjer veliko tiskamo črno-bele dokumente. So odlična izbira za vsa okolja, ker želimo izdelovati najbolj kakovostne slike, brez kompromisov.

Kompatibilne kartuše?

Trenutno najbolj popularna izbira za večino uporabnikov, kompatibilne kartuše lahko kupimo po veliko bolj ugodni ceni. Izdelovalci so razna podjetja, ki se ukvarjajo z izdelovanjem opreme za tiskalnike vseh velikih znamk. Take kartuše so velikokrat izboljšane z dodatnimi funkcijami, kot so:

 • Večja kapaciteta barve
 • Bolj ekonomična uporaba barve
 • Možnost, da jih napolnimo
 • Enako kvalitetne barve, kot OEM izbira
 • Nižja cena

Prednosti so lahko različne in velikokrat imamo samo eno ali dve vgrajeni v naše kartuše. Dejansko so pa najboljše za tiskanje v delovnih okoljih, kjer želimo prihraniti pri stroških potrebščin za pisarno.

Predelane ali ponovno izdelane kartuše

Narejene so iz zavrženih kartuš originalnih proizvajalcev. Vsi poškodovani deli so zamenjani z novimi in tako dobimo kartušo, ki je skoraj identična originalni. Dejstvo pa je, da so veliko cenejše, kot OEM izbira. To je naredi primerne za uporabo, kjer želimo tiskati na okolju-prijazen in stroškovno učinkovit način. Največje pomembno pa je, da so take kartuše:

 • Skoraj identične po kvaliteti izrisa originalnim
 • So cenejše od originalnih
 • Imajo lahko izboljšave

Kartuše, ki jih lahko ponovno napolnimo

Kartuše, ki jih lahko napolnimo niso originalne. Imajo sposobnost, da jim napolnimo črnilo, ko starega zmanjka. Črnilo samo je izredno ugodno, kar nam omogoči, da tiskamo izredno učinkovito. Slabost je ta, da je potrebno biti pazljiv pri menjavi črnila, saj drugače lahko povzročimo pravo zmedo z barvami.

Za napolnitev dobimo refill kit, ali orodje za napolnitev samih kartuš. Če tega ne zmoremo ali nimamo časa, da bi opravili sami, lahko to damo za opraviti profesionalcem. Sam zamenjava nas bo nekaj stala, vendar, če veliko tiskamo, ne bomo opazili razlike.

Prednosti takih kartuš so:

 • Možnost ponovnega polnjenja
 • Izredno nizka cena tiskanja
 • Kartuš ni potrebno menjati, saj samo kupimo barve

Katera vrsta je prava zame

Sedaj se morda vprašamo, katere kartuše so primerna za naš način tiskanja? Za tiskalnike doma priporočamo OEM. Temu je večinoma tako, saj so izredno zanesljive in izdelujejo kvalitetne slike. OEM vrsto kartuš tudi priporočamo, če se profesionalno ukvarjamo z tiskanjem, saj nudijo najboljšo kvaliteto.

Za pisarniška okolja, kjer izdelujemo ogromno število dokumentov, so najboljša izbira kompatibilne in predelane kartuše. Enako lahko uporabimo taki, ki jih lahko ponovno napolnimo, vendar je dobro, če imamo neko posebno sobo, kjer lahko zamenjamo barve na varen način.

V vsakem primeru si vzemimo čas in prebrskajmo splet za kartuše, ki jih potrebujemo. Če še vedno nismo prepričani v nakup, pa lahko vedno vprašamo prodajalce kot je Toner123, ki nam bodo znali svetovati.

 

Sorodni članki: