Razlike med popularnimi spominskimi mediji

USB ključi so univerzalne naprave

Redkokateri računalniški dodatek je tako razširjen kot USB ključi. Uporablja jih praktično cel svet, saj predstavljajo najlažji način za prenos podatkov iz enega računalniškega sistema na drugega. Obenem pa lahko na njih posnamemo film ali glasbo, ter jo poslušamo na pametnem televizorju, prenosniku, Hi-Fi sistemu ipd. USB ključi so v zadnjih letih postali veliko večji, saj vsebujejo kapaciteto, ki se razteza od 8GB pa vso do 2TB in več.

SSD disk ima omejeno število branj in pisanj

Kakovosten SSD disk se sam od sebe redkokdaj okvari. Veliko bolj realno je, da bo prenehal delovati, zaradi omejenega števila zapisov in branj, ki jih lahko sama naprava izvede. Seveda so okvare tudi možne, saj nobena računalniška komponenta ni neuničljiva. Izguba podatkov na SSD disku je lahko precej boleča. Temu je tako, saj je v večini primerov operacijski sistem nameščen na njem.

SSD disk Crucial
SSD disk Crucial MX 500

Obenem pa se na njem nahajajo tudi vsi programi, igre, slike, filmi ter druge aplikacije. Veliko uporabnikov pa ima na svojem računalniku tudi nameščeno spletno banko. Reševanje podatkov iz SSD diska je možno s posebnimi postopki, ki so na voljo izkušenim računalniškim tehnikom. Ob prvih znakih težav je priporočeno, da prenehamo z uporabo računalnika in sam SSD disk odnesemo na strokoven pregled.

Trdi disk je še vedno zelo popularna naprava

Kljub očitnim prednostim SSD-jev, se uporaba klasičnih diskov še vedno nadaljuje. Postali so veliko cenejši in večjih kapacitet. To je tudi razlog, da jih lahko najdemo v modernih računalnikih, ki že vsebujejo SSD disk. Klasični mehanski diski so večinoma namenjeni shranjevanju podatkov, kot so igre, slike, filmi, varnostne kopije ipd. 

Video: Kako deluje trdi disk

Sorodni članki: