Različne naprave in periferija za naš računalnik

Večino tiskalnikov je možno povezati v brezžično omrežje

Večino današnjih tiskalnikov vsebuje Wi-Fi brezžično kartico. Ta omogoča priklop v brezžično omrežje v našem domu ali pisarni, kar je izredno priročno. Tako poskrbimo, da bo naprava na voljo vsem uporabnikom v našem domu, neglede na to, ali uporabljajo namizni računalnik, pametni telefon, tablico ali drugo napravo.

Tiskanje ter skeniranje preko Wi-Fi tiskalnika lahko traja malo dlje. To načeloma ne predstavlja težave, saj ni opaznih časovnih razlik na hitrih povezavah, kot sta Wi-Fi in bluetooth. Mogoče pa je, da bo začetek tiskanja za nekaj sekund odložen, saj mora naš tiskalnik prejeti vse podatke, ki jih potrebuje za pričetek izdelovanja dokumentov, slik ipd. preko brezžične povezave. 

Zunanji trdi disk za naš domači ali poslovni računalnik

Velikokrat se zgodi, da nam zmanjka prostora v našem računalniku. Dejstvo je, da tudi 1 terabajtov velik ali večji disk hitro zapolnimo z razno vsebino. Možna rešitev je uporaba zunanjega trdega diska. Dandanes je tudi SSD zunanji trdi disk zelo ugodnen za nakup. Te so zelo popularni, saj so hitri in ne vsebujejo mehaničnih ali vrtljivih komponent.

Zunanji trdi disk
Zunanji trdi disk za varno shranjevanje vaših podatkov

Vsi zunanji trdi diski uporabljajo vodilo USB 3.0, ki omogoča prenos podatkov do 5 gigabitov hitrosti. To je približno 600 megabajtov na sekundo, kar je izredno hitro. Nekateri hibridni zunanji trdi diski in SSD-ji pa uporabljajo novejše različice USB standardov, kot sta 3.1 in 3.2, ki sta še hitrejša.

Pri uporabi kateregakoli mehaničnega zunanjega trdega diska je priporočljivo, da ga med delovanjem ne premikamo preveč. S tem se izognemo poškodbi magnetnih plošč, ki so nosilci vseh podatkov.

Sorodni članki: