Viličar nam zelo olajša zahtevno delo

Viličar lahko označimo kot transportni stroj, ki se najpogosteje uporablja za razkladanje, nakladanje in prevoz določenega tovora. Za vsak viličar je posebej predpisano, koliko tovora lahko naložimo nanj. Najbolj ga lahko izkoristimo takrat, ko dvigujemo bremena in jih prevažamo na kratki razdalji.

Ločimo veliko vrst viličarjev, med katerimi najdemo lažje in manjše, ki so opremljeni z mehaničnim upravljanjem koles, ter težje, ki imajo prav poseben servo volan. Glede na vrsto pogona pa ločimo viličarje na električni pogon, na akumulatorski pogon, viličarje z motorji z notranjim izgorevanjem in avtomatične viličarje, ki jih lahko imenujemo kar robote.

 Ročni viličar

Ročni viličar na akumulator

Ena od bolj priljubljenih oblik viličarja je tudi ročni viličar, ki deluje na akumulator. Zanj je značilno, da ima lasten pogon za vožnjo in dvig. Voznik pa mora pri tem hoditi pred njim. Voznik ima upravljalne gumbe na kontrolni ročici, ki mora biti izdelana tako, da se postavi v vertikalni oziroma horizontalni položaj, če jo voznik izpusti iz rok. To je pomembno predvsem iz varnostnega vidika.

Sorodni članki: