Motorna olja najvišje kakovosti

Za dobro hlajenje avtomobila je ekspanzijska posoda ključnega pomena. Je del sistema hlajenja vsakega avtomobila. Uporabljajo jo vsi avtomobili z motorjem na notranje izgorevanje. Omogoča, da hladilna tekočina in zrak v vozilu se lahko širita, ko se temperature in pritisk v vozilu zvišata ali zmanjšata. Njena druga naloga pa je, da preprečuje izgubo hladilne tekočine, saj jo med tem, ko je ugasnjen motor, vrača nazaj v hladilnik avtomobila.

Hladilni sistem v našem vozilu

Vsa vozila z notranjim izgorevanjem imajo kompleksen hladilni sistem, ki skrbi za optimalno delovanje vseh mehaničnih delov motorja in njegovih komponent. Med njih štejemo radiator, ventilator, termostat, ekspanzijsko posodo in vodno črpalko.

Ekspanzijska posoda

Vse te komponente sestavljajo hladilni sistem v našem avtomobilu. Tak sistem je vedno pod pritiskom, z razlogom, da dvignemo vrelišče same hladilne tekočine. Temu je zato, ker zaradi visokih temperatur v motorju potrebujemo večjo zmogljivost hladilnega sistema.

Kako deluje?

V našem avtomobilu ekspanzijska posoda skrbi, da naš motor deluje pri konstantni temperaturi. Tako mora motor ohranjati delovno temperaturo neglede na obremenjenost motorja. Sama posoda je napolnjena deloma z zrakom, ki skrbi, da se hladilna tekočina lažje širi. Brez ekspanzijske posode naš hladilni sistem ne bi deloval pravilno, saj se tekočine in zrak v motorje ne bi mogle širiti pravilno pri večjih temperaturah.

Prednost takega sistema je, da lahko mehanik brez težav preveri, če je kaj narobe s hladilnim sistemom. Temu je tako zato, ker padec hladilne tekočine v ekspanzijski posodi pomeni, da sistem nekje spušča.

Kaj je njena naloga?

Ekspanzijska posoda ima glavno nalogo, da shranjuje in varuje odvečno tekočino za hlajenje. Je glavna točka za zbiranje odvečne hladilne tekočine, ki se nabira z povečanjem temperature v motorju. Brez nje bi vsa tekočina ušla iz sistema in bila za vedno izgubljena. Tako bi imeli nepotrebne stroške, saj bi vedno morali napolniti avtomobil z novo hladilno tekočino.

Sama tekočina za hlajenje je sestavljena iz vode in antifriza ter preprečuje motorju, da bi se med delovanjem pregrel. Ko se motor ogreje na delovno temperaturo, nam ekspanzijska posoda ujame vso odvečno tekočino za hlajenje in jo vrne v sistem, ko ne uporabljamo našega vozila.

Sorodni članki: