Z okulističnim pregledom do boljšega zdravja

Okulistični pregledi so stalnica v zdravju modernega človeka. Naše oči nas vodijo po svetu in zato je izredno pomembno, da zaznamo morebitne zdravstvene težave že zgodaj. Tako lahko preprečimo razne bolezni in poslabšanje vida. Enako pa zagotovimo, da lahko varno navigiramo po svetu in ohranjamo svojo produktivnost pri vsakodnevnih nalogah. To je še posebej pomembno za voznike in druge poklice z veliko odgovornostjo, kjer se moramo zavedati svojih omejitev. Če že dolgo nismo bili pri okulistu, si poglejmo skupaj, zakaj je dobro, da ga obiščemo.

Uspeh pri šoli in v službi

Dobri vid je pomemben. To je še posebej res za otroke, ki potrebujejo odličen vid za učenje in igranje. Dandanes je tudi šolski sistem narejen tako, da od otrok zahteva, da se učijo primarno preko čuta vidu. Letni okulistični pregled bo omogočil našim najmlajšim, da lahko brez težav opravljajo šolske naloge. To bo tudi zmanjšalo možnosti za nastanek bolezni, saj lahko hitro zaznamo:

 • Zgodnje nastajanje bolezni na očeh
 • Pomanjkljivosti vida, ki ga lahko popravimo z očali
 • Merjenje konstance kvalitete našega vida

Veliko današnjih služb vsebuje dejavnosti pri katerih moramo imeti odličen vid. To je lahko delo za računalnikom, vožnja vozil, športne aktivnosti in druga opravila. Pri odraslih ljudeh je pregled pri okulistu izredno pomemben, saj smo velikokrat odgovorni za varnost drugih ljudi. To pomeni, da se moramo dobro zavedati, ali imamo pomanjkljivosti, kar se tiče našega vida.

Preprečevanje bolezni oči

Ena izmed najpogostejših bolezni oči današnjega časa je miopija. To je bolezen, ki ji tudi pravimo kratkovidnost. To je povečini zaradi nepravilne prehrane in prevelika izpostavljenost računalniškim napravam. Dejstvo pa je, da je vedno več otrok, ki ima to bolezen. Tudi starost otrok z kratkovidnostjo je vedno nižja.

Kratkovidnost nam močno oteži vsakodnevna opravila. Največ težav pa imajo otroci, saj se jim med odraščanjem lahko miopija poslabša. Tako lahko dobijo zelo slab vid ali pa ga popolnoma izgubijo. Okulistični pregled pa lahko zazna zgodnje znake takega poslabšanja in izvede potrebne ukrepe za zaustavitev in izboljšanje vidu. Te ukrepi so lahko:

 • Svetovanje glede izpostavljenosti elektronskim napravam
 • Predpis nošnje korekcijskih očal, ki zmanjšajo simptome miopije
 • Svetovanje glede prehrane pri svojem zdravniku, ki vpliva na zdravje naših oči

Šolski pregledi oči niso dovolj natančni

Veliki staršev se preveč nanaša na natančnost pregledov oči v šoli. Te pregledi so narejeni zelo osnovno in ne nudijo dovolj informacij, da bi lahko bili zanesljivi. Naš otrok je morda prestal preizkus vida v šoli, vendar to ne pomeni, da je njen ali njegov vid brezhiben.

Pregledi v šoli so namenjeni odkrivanju očitnih simptomov, zaradi katerih ima lahko posameznik težave. Te težave se lahko kažejo pri učenju, branju ter športni aktivnosti.

Okulistični pregledi pa nam nudijo zaznavanje težav še preden se pokažejo simptomi. To prepreči nastanek bolezni in nam z največjo natančnostjo in sigurnostjo pove, kakšno je stanje naših oči.

Glavkoma ali Zelena mrena

Okvara vidnega živca je znana kot glavkoma ali zelena mrena. Bolezenske znake lahko prepoznamo po zvišanem očesnem tlaku. Če znake zelene mrene odkrijemo dovolj zgodaj, lahko ustavimo napredek bolezni ali pa jo pozdravimo.

Veliko ljudi, ki ne naredi pravilnega okulističnega pregleda, verjame, da je z njihovim vidom vse v redu. Opazijo pa, da se jim je vid poslabšal, ko je bolezen že v zelo naprednem stanju. V takem primeru je težko ustaviti propadanje vidnega živca. Brez primernega zdravljenja, ki lahko zahteva tudi operacijo, lahko v tem primeru izgubimo vid.

Okulistični pregled pri strokovnjaku kot je optika MojOptik pa zazna visok krvni pritisk v našem očesu, ki ga navadni pregledi ne morejo. Tako se lahko bolje pripravimo na zdravljenje vseh možnih bolezni, ki jih okulist opazi.

Odkrijmo druge resne težave z svojim zdravjem

Naše oči lahko povedo veliko o našem splošnem zdravju. Okulističen pregled lahko zazna začetne znake diabetesa, visok krvni pritisk, povečan holesterol in tudi raka. Med samim pregledom nam strokovnjak pregleda majhne žilice v mrežnici. Te so glavni pokazatelj za:

 • Splošno stanje ožilja v našem telesu
 • Spremembe v krvnem tlaku

Okulistični pregled nam lahko odkrije znake resnik težav na drugih delih telesa. Pomaga nam pri:

 • Zgodnjem odkrivanju resnih bolezni
 • Vpogledu v stanje našega ožilja
 • Zdravje srca

Priporočamo, da se zglasimo pri okulistu vsaj enkrat letno. Sam pregled je hiter in neboleč. Je najboljši način, da se prepričamo, ali je z našim vidom vse v redu. Obenem pa lahko zaznam druge znake obolenj, ki so nam skriti.

Sorodni članki: