Razlogi za obisk optika

Naše oči so v resnici optični senzor, ki zajema svetlobo in iz nje pridobi informacije. Te informacije sestavijo v sliko možgani. Oči so izredno občutljive, saj so sestavljene iz izredno natančno ustvarjenih komponent. Med vsakodnevno uporabo, pa jih lahko preobremenimo. Pogosto se tudi zgodi, da se prične ustvarjati bolezen v očeh, ki pa jo ne zaznamo dokler ni že v poznem razvoju.

Naš okulist lahko pregleda naše oči do popolnosti. Z naprednimi napravami je mogoče opaziti najmanjše napake, kot je nepravilna oblika oči, odstopanje očesne mrežnice ipd. Obenem pa podroben pregled lahko zazna tudi številna druga bolezenska stanja, ki niso povezana z očmi. Dober primer tega sta visok krvni pritisk in diabetes. Redni pregledi pri okulistu so priporočeni vsaj enkrat na leto za odrasle. Za otroke pa velja enako.

Za izboljšanje vida lahko uporabite različne vrste korekcijskih očal.

Korekcijska očala za izboljšanje vida

Oftalmolog ali optometrist nam lahko predpiše nošenje korekcijskih očal. Optik pa je zadolžen za izbiro, popravilo in modifikacijo okvirjev očal in leč. Očala na recept so pogosto potrebna za zdravljenje številnih stanj in bolezni oči. 

Poznamo pa tudi starostno degradacijo oči, ki ji pravimo presbiopija. To je naravno staranje oči, ki se prične nekje med 40-45. letom starosti. Pogost simptom je težje branje in gledanje na predmete od blizu.

Sončna očala z dioptrijo

Prihajajoči poletni meseci nas pogosto primorajo, da več časa preživimo zunaj hiše. To pa lahko predstavlja težavo, če imamo samo navadna korekcijska očala. Nekateri ljudje težavo rešijo tako, da nosijo poleg navadnih očal še sončna očala hkrati. To nikoli ni priporočljivo, saj bomo videli popačeno sliko okolja. Obenem pa je velika verjetnost poškodb leč. Veliko bolje je, če v poletnih dneh uporabimo sončna očala z dioptrijo. Te nam lahko predpiše očesni zdravnik. So zelo podobna navadnim izvedbam s to razliko, da ščitijo naše oči pred preveliko količino svetlobe kot tudi škodljivimi UV žarki.

Sorodni članki: