Zunanja svetila, ki jih napaja sonce

Tehnologija zbiranja sončne energije je močno napredovala v zadnjih nekaj letih. Energijo sonca lahko zunanja svetila zbirajo s fotovoltaičnimi celicami. Omenjene celice imajo sposobnost pretvorbe sončnih žarkov v električno energijo. To energijo nato shranijo v akumulator. Ko se znoči, senzor v svetilu pošlje signal, da prične žarnica črpati energijo iz vgrajenega akumulatorja proizvede svetlobo. 

Načeloma je fotovoltaična tehnologija najbolj uporabna pri zunanjih svetilih. Njeno uporabo lahko opazimo tudi na modernih cestnih svetilih, saj brez težav osvetljuje tudi večje površine skozi celo noč.

Solarne luči so idealne za osvetljevanje zunanjega okolja

Moderne solarne luči lahko zasledimo v številnih oblikah in izvedbah. Postavimo jih lahko v zemljo, na beton, asfalt ali drugo površino. V vsakem primeru nam ne bodo povzročile dodatnih stroškov, saj niso odvisne od električnega omrežja. LED luči pa zdržijo tudi do 50x dlje od navadnih halogenskih žarnic. Seveda je veliko odvisno od proizvajalca žarnic kot tudi samega svetila, kar se tiče kakovosti in življenjske dobe naprave.

Solarna svetila
Solarna svetila za ambientalno osvetlitev

Uporaba solarnih luči je idealna, če želimo razsvetliti teraso, vrt ali okolico naše nepremičnine. Ker delujejo samodejno, praktično ne potrebujejo vzdrževanja. Morda jih bomo morali od časa do časa očistiti oziroma z njih obrisati umazanijo, več pa načeloma ni potrebno.

Solarna svetila je preprosto namestiti

Velika prednost svetil, ki jih napaja sonce je ta, da jih lahko namestimo kamorkoli. Pri tem pa ne bomo potrebovali vrtalnika ali drugih orodij. Ker solarna svetila ne potrebujejo dostopa do električnega omrežja, ni potrebe po tem, da bi vlekli kabel. Edina električna komponenta so fotovoltaični paneli in nadzorna matična plošča, ki se skriva v svetilu.

Pri namestiti solarnih svetil tudi ni nobene nevarnost za uporabnika. Ker delujejo pri izredno nizki napetosti, ni mogoče, da bi se pri namestitvi posameznega svetila poškodovali.

Sorodni članki: