Glavni razlogi zakaj morate enkrat v življenju obiskati Ljubljano

Ljubljana je zaradi svoje osrednje lege idealno izhodišče za vaš slovenski izlet. Iz mesta je s kratko vožnjo z avtomobilom dostopna večina, če ne celo vse slovenske turistične znamenitosti. Če želite uživati v kopanju v Jadranskem morju, boste do tja potrebovali le uro in pol vožnje.

Pozimi je Ljubljana le dve uri vožnje oddaljena od smučarskega središča Kranjska Gora, kjer se lahko prepustite smučanju na čudovitih smučiščih. Če želite priti do vzhodnega dela države, na primer do Murske Sobote, vam vožnja z avtomobilom ne bo vzela več kot dve uri. Bled, ki je med najbolj prepoznavnimi turističnimi znamenitostmi v Sloveniji, je od Ljubljane oddaljen le 30 minut vožnje. 

Zgodovina 

Če boste obiskali Ljubljano, boste imeli priložnost spoznati njeno izjemno zgodovino. Ljudje, ki so živeli v koliščarskih bivališčih, so Ljubljansko barje prvič naselili 2000 let pred našim štetjem. Kmalu zatem je bila Ljubljana, takrat imenovana Emona, med najpomembnejšimi mesti rimskega imperija.

Zgodovina Ljubljanskega gradu

Še danes si lahko ogledate artefakte iz obdobja, ko so ji še vedno vladali Rimljani. Arhitektura v starejšem delu mestnega središča in ozke ulice prikazujejo delčke srednjeveških časov. Ko obiščete Ljubljano, se vam bo zdelo, da lahko vidite zgodovinske sledi, ne glede na to, kam boste pogledali. 

Galerije in muzeji 

Galerije in muzeji v Ljubljani so eden najboljših načinov za odkrivanje zgodovine, tradicije in kulture Slovenije. Narodna galerija je dom najboljše umetnosti države od 13. stoletja do prve polovice 20. stoletja. Tu lahko obiskovalci občudujejo imenitna dela nekaterih najvidnejših slikarjev, kot so Ivana Kobilica, Rihard Jakopič in Ivan Grohar. 

Narodni muzej Slovenije v Ljubljani
Narodni muzej Slovenije v Ljubljani

Galerija moderne umetnosti ima dve različni lokaciji za svoje razstave. Mala galerija Kapelica gosti globalno sodobno raziskovalno umetnost v obliki umetniških dogodkov v živo, teoretično-refleksivnih predavanj in prostorskih postavitev. Prirodoslovni muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije se nahajata v eni stavbi v bližini parka Tivoli. Mestni gostje si lahko med obiskom ogledajo več kot 80 galerij in muzejev. 

Sorodni članki: