Navdušite se nad grobo lepoto Pelješca na Hrvaškem

Polotok Pelješac, ki izstopa iz dalmatinske obale približno 30 kilometrov severno od mesta Dubrovnič, se elegantno razteza v Jadransko morje, njegova skrajna zahodna točka pa se dotika otoka Korčula. Vendar pa za razliko od Korčule, ki je zaradi pokrajine vinogradov in očarljivih mest priljubljen med ladjami za križarjenje, Pelješac še ni pogost postanek na poti povprečnih obiskovalcev.

Viganj, Pelješac
Viganj, Pelješac

Če ga boste uvrstili na svoj seznam, se boste navdušili nad slikovitimi mesti, kot je Ston, ki ima obsežno obrambno obzidje, ki velja za eno najdaljših v Evropi. Ponaša se tudi s solinami, ki se uporabljajo še danes in so dobrodošle za oglede. Zaspani Orebić, ki leži bolj na zahodu, služi kot vstopna točka za trajekte na Korčulo in je tudi središče vinske industrije na polotoku. 

Za ljubitelje svežih morskih sadežev bodo restavracije na Pelješcu na Hrvaškem vedno boljše od tistih v Dubrovniku. Polotok je znan po svojih školjkah. Tudi če nimate predhodnih raziskav, se lahko praktično kamor koli odpravite in pričakujete, da boste našli restavracijo ob vodi ali prijetno gostilno, kjer vam postrežejo s školjkami in ostrigami, ki so sveže potegnjene iz oceana in odpeljane naravnost na žar, po zelo ugodnih cenah tudi za že tako cenovno dostopno državo, kot je Hrvaška (https://www.pelješac.eu/hrvatska/). 

Načrtujte svoje potovanje na Pelješac

V nasprotju z bolj priljubljenim polotokom Istro je Pelješac na Hrvaškem dovolj majhen, da ga lahko z avtomobilom prevozite v enem dnevu. Polotok, ki je dolg 40 milj in se razteza od Stona do Lovišta, je dovolj majhen, da ga lahko prevozite v približno eni uri. Vendar ta čas ne vključuje postankov, ki bi jih želeli narediti na poti, zlasti v vinogradih na polotoku. 

Pelješac, Hrvaška v 4k

Če ne nameravate imeti lastnega vozila, lahko v katerem koli mestu najamete kolesa in raziskujete bližnjo okolico. Ta redko prehoden in miren polotok je idealen za vožnjo na dveh kolesih, saj je gorska veriga Svet Ilija severno od Orebića odlična pohodniška točka. 

Najboljši čas za obisk 

Na polotoku Pelješac je podobno kot na večini dalmatinske obale vedno milo podnebje, ki se ponaša z blagodejnimi temperaturami v juliju in avgustu. Ker območje še vedno ostaja neraziskano, nima glavne turistične sezone, zato ste lahko prepričani, da se boste izognili hordi potniških ladij v mestih, kot sta Dubrovnik in Split, če se odločite za obisk tega kraja. 

Sorodni članki: