Edinstvene znamenitosti in zanimivosti v Zagrebu

Muzej razdrtih odnosov

Kam gredo zlomljena srca? Nekatera se verjetno znajdejo v Muzeju razpadlih odnosov. Že po imenu lahko sklepate, da gre za edinstven muzej v Zagrebu, ki je posvečen razhodom, zato je to nenavaden in zabaven kraj, vreden ogleda. Zbirka v muzeju, ki se nahaja v Zgornjem mestu, je kot mešanica naključnih stvari.

Muzej razdrtih odnosov – Zagreb, Hrvaška

Ti predmeti so pravzaprav donacije zaljubljenih ljudi po mučnem razhodu. Na razstavnih panojih je pojasnjen pomen vsakega predmeta in kako opredeljuje ali simbolizira prekinjeno razmerje. Muzejske zbirke segajo od žalostnih in tragičnih do ganljivih in celo humornih. 

Muzej razpadlih odnosov se morda zdi malce nenavaden, vendar zagotovo ni podoben nobenemu muzeju, ki ste ga morda obiskali v preteklosti. 

Cerkev svetega Marka 

Cerkev svetega Marka kraljuje na trgu s podobnim imenom in leži v samem središču Gornjega mesta. Velja tudi za eno najbolj znanih znamenitosti v mestu. 

Kljub različnim pomembnim vladnim stavbam, ki se razprostirajo ob Trgu svetega Marka, je cerkev prva stvar, ki pritegne pozornost obiskovalcev zaradi svoje značilne strehe, ki je tako neverjetna. 

Kastelaste ploščice, ki ponosno prikazujejo grba Hrvaške in Zagreba, izjemno izstopajo v primerjavi z modrim nebom nad njimi in bleščeče belo stavbo pod njimi. 

Cerkev svetega Marka
Zgodovina cerkve svetega Marka sega vse do 13. stoletja

Cerkev svetega Marka, katere zgodovina sega vse do 13.th stoletja, je zanimiva in zanimiva za obisk, saj njena arhitektura črpa iz gotskih in romanskih vplivov. Južni portal cerkve se ponaša z gotsko zasnovo, na vrhu katere je več čudovitih podob vonja, ki prikazujejo neverjetno mojstrstvo. 

Poleg čudovite zunanjosti cerkve, ki je nedvomno njena glavna znamenitost, je prav tako čudovita tudi njena notranjost z več čudovitimi freskami, ki krasijo stene. Vaš obisk mesta ne bo popoln, če ne boste nekaj časa namenili raziskovanju cerkve svetega Marka. 

Ulica Tkalčičeva

Zagreb ima tudi ulico imenovano Ulica Tkalčičeva, ki je živahna, saj se na njej zabavajo tako turisti kot domačini, zato je ena od znamenitosti, ki si jo morate ogledati, ko ste v mestu. Ulica, katere ime je prevzeto od hrvaškega zgodovinarja, je vijugasta in dolga ulica, obkrožena s privlačnimi majhnimi balkoni in hišami, zaradi česar je najboljši kraj za romantičen in prijeten sprehod v prostem času. 

Sorodni članki: