Izberimo najboljše letne gume za naše vozilo

Naš avtomobil potrebuje dober oprijem s cesto v vseh letnih časih in vremenskih razmerah. Dobre gume nam omogočajo največjo varnost in udobje, ko uporabljamo naše vozilo. Tukaj bi posebej radi izpostavili letne gume, saj jih uporabljamo najdlje v letu. Morda se še ne zavedamo, zakaj so kritične, če želimo najbolje izkoristiti bolj tople mesece v letu. Obenem si bomo pogledali vse skrite prednosti, ki jih imajo avtomobilske letne gume in kako nam lahko prihranijo stroške pri vzdrževanju našega avtomobila.

Tehnologija, ki izboljša oprijem ceste

Morda se vprašamo, kaj je glavna razlika med zimskimi in letnimi gumami? Na pogled so vse enake in ni takoj opaznih razlik. Odgovor na to vprašanje se skriva v tehnologiji izdelave in materialih. Letne gume so narejene za vožnjo po suhi cesti v toplem vremenu. To pomeni, da:

 • So bolj odporne na toploto cestišča
 • So bolj odporne na toploto, ki jo ustvarja gume med delovanjem
 • Imajo dober oprijem tudi na mokri cesti
 • So narejene za največji izkoristek goriva v suhem okolju

Vse to lahko opazimo v načinu izdelave same letne gume. Velikokrat imajo večji premer in so narejene za boljši oprijem suhega cestišča in drugih podlag.

Ali lahko gume izboljšajo zmogljivost vozila?

Da, letne gume lahko izboljšajo zmogljivost vozila. Veliko ljudi izbere letne gume za svoj avtomobil, saj s tem lahko uživajo v boljših pospeških in manjši porabi goriva. Lahko bi rekli, da so primerna izbira za vse voznike, ki želijo najbolje izkoristiti svoj avtomobil v poletnih mesecih. Narejene so specifično za:

 • Boljši oprijem
 • Zaviranje pri večjih hitrostih
 • Boljše manevriranje z vozilom

Najbolje se odnesejo, ko temperatura okolja preseže 7 stopinj Celzija. Nikoli jih pa ne uporabljajmo na ledenem ali zasneženem cestišču, saj niso narejene, da se uporabljajo v takih razmerah.

Zakaj je temperatura okolja in cestišča pomembna?

Različni materiali se krčijo ali širijo glede na temperaturo okolja. Enako velja za gume. Celoletne gume, na primer, izgubijo oprijem, ko temperature pade pod določeno mero. Takrat je najbolje uporabljati zimske gume, ki so narejena za najboljši oprijem in vodenje vozila v mrzlem okolju.

V končni fazi je vse odvisno od varnosti in zmogljivosti. Letne gume so narejene, da imajo največjo zmogljivost v toplem vremenu. Temu je tako, ker se materiali, iz katerih je guma narejena, bolje obnesejo na suhem cestišču.

Letne ali celoletne gume za najboljšo vožnjo

Med iskanjem letnih gum za naš avto, bomo naleteli tudi na celoletne izvedbe. Slednja je mišljena za uporabo skozi celo leto in je dobra izbira, če ne želimo redno menjavati gum. Primerne so za uporabo v mrzlih in toplih mesecih leta, vendar pa imajo svoje prednosti in slabosti. Celoletne gume so načeloma tišje, kot letne. Se pa ne obnesejo tako dobro v vožnji in niso primerne za zelo mrzle zime, saj izgubijo oprijem. Takrat potrebujemo zimske gume. Načeloma pa velja, da jih lahko uporabljamo čez celo leto, brez skrbi, da bi jih morali menjati. Niso pa primerne za vožnjo po zaledenelem in zasneženem cestišču ali izjemno vročih cestah v poletnih mesecih.

Kako opazimo, da potrebujemo zamenjavo?

Običajno lahko nekaj let uporabljamo iste gume. Težava nastane, če ne opazimo, da potrebujemo zamenjavo letnih ali drugih gum. Tako ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu, saj nam ne držijo vozila na cesti enako, kot če bi bile nove.

Gume se izrabijo nekje od dveh let naprej – najbolj je odvisno od našega načina vožnje. Hitri pospeški, težki tovori in nenadno zaviranje nam hitreje izrabi gume. Priporočamo, da odpeljemo naš avto mehaniku, da preveri za razpoke in druge poškodbe, ki se lahko naredijo na gumah.

Naš mehanik bo pregledal za sledeče možne poškodbe:

 • Debelina profila

Debelina profila je glavni pokazatelj kvalitete gum. Če je profil veliko manjši, kot je bil nekoč, je morda čas, da kupimo nove letne gume.

 • Razpoke na gumah

Razpoke na gumah so najpogosteje pokazatelj starosti. Nekaj majhnih razpok ne povzroča problemov, vendar bo kmalu potrebna zamenjava.

 • Mehurji in deformacije

Gume se med vožnjo po cesti segrevajo. Ko je material utrujen, se lahko naredijo mehurji, ki kažejo slabo zunanjo strukturo gum.

 • Vibracije in neudobna vožnja

Zato je lahko veliko razlogov, vendar je najpogostejši to, da imamo izrabljene gume, ki ne ohranjajo več svoje oblike.

Letne gume so ena izmed najboljših investicij v naš avtomobil. Najboljšo izbiro lahko najdem ona silux.si spletni strani. Tako se lahko varno in udobno zapeljemo kamorkoli, brez da bi ogrožali druge voznike. Obenem pa tako varujemo zdravje vzmetenja našega avtomobila.

Sorodni članki: