Kaj vse lahko prenašamo na strešnih nosilcih?

Naš avtomobil nam nudi veliko več kot samo udobno vožnjo. Strešni nosilci nam spremenijo avtomobil v delovnega konja. Morda se sedaj sprašujemo, kaj vse lahko nosimo na strehi našega avtomobila? Odgovor je vse! Seveda smo omejeni z največjo nosilnostjo naše strehe in strešnih nosilcev, vendar to ne predstavlja ovir. Večino tovorov, ki jih vozniki nosijo na strehi, niso prekomerno težki, vendar imajo tako dimenzije, da jih težko ali pa sploh ne moremo pospraviti v avtomobil. V tem članku se bomo poglobili, ki so ključni za primerno izbiro strešnih nosilcev.

Strešni nosilci

Velik razpon cen in ponudbe

Strešni nosilci se lahko med seboj zelo razlikujejo. Tukaj moramo mislimo predvsem na:

 • Material izdelave
 • Tip in obliko
 • Znamka in dodatki

Materiali izdelave sta predvsem jeklo in aluminij. Oba imata svoje prednosti in slabost, kar se tiče uporabe in nakupa. Aluminij je izredno lahek in močan, kar pomeni, da:

 • Ne obremenjujemo dodatno avtomobila med vožnjo
 • Lahko nosimo tudi težje tovore, saj je aluminij močna kovina
Strešni nosilci

Jekleni strešni nosilci pa so cenejši in tudi težji. Razlike ni velike, vendar se pozna, če se veliko vozimo. Res pa je, da so vsi zasnovani z neko stopnjo aerodinamičnosti. Polno aerodinamičen profil pa je dražji v aluminijasti in jekleni izvedbi. Taki nosilci so tudi mišljeni kot premium izdelek za najbolj zahtevne uporabnike in imajo višjo ceno, kot ostali.

Strešni nosilci nam nudijo praktičnost in varnost, ki jo drugače dobimo samo v večjem vozilu. Na njih lahko prenašamo družinsko prtljago, športno opremo, pohištvo in še mnogo kaj. Tako si tudi olajšamo odvoz starega pohištva in stvari, ki jih želimo odpeljati na odpad. Ob istem času pa se lahko z avtom podamo v nakup nove opreme za hišo, ki jo brez težav odpeljemo domov.

Prednost je tudi, da z njimi razbremenimo notranjost prostora. Tako bodo sopotniki imeli veliko več prostora za gibanja, kar bo zagotavljalo:

 • Bolj udobno vožnjo
 • Več prostora za osebne stvar, ki jih želimo ohraniti v notranjosti avtomobila
 • Bolj udobna klima za pogovore med vožnjo avtomobila, saj ne bomo neprijetno ali nerodno sedeli zaradi pomankanja prostora
 • Da v notranjosti avta nosimo bolj nujne predmete, kot so hrana voda in ostale stvari, ki jih pogosto potrebujemo

Namestitev na vozilo

Namestitev nosilcev na avto ni zahtevna, vendar ni vsak produkt primeren za naš avtomobil. Obstaja več različic, ki se jim bomo posvetili v nadaljevanju članka.

Pomembno je, da se zavedamo, da obstajajo 4 glave vrste nosilcev. Te so različni za SUV-je, limuzine in karavane.

 • Nosilci za vozila z vzdignjenimi strešnimi tirnicami

  Strešne tirnice so dokaj pogoste na SUV vozilih in navadnih avtomobilih. Same tirnice so že namestili v tovarni in so odlična podlaga za strešne nosilce.
 • Nosilci za vozila s solidnimi strešnimi tirnicami

  To je novejša različica navadnih tirnic, kjer imamo že v obliki zatiče za vgradnjo nosilcev.
 • Nosilci za vozila z fiksiranimi točkami za vgradnjo

  Take tirnice lahko opazimo na manjših avtomobilih, kot tudi večjih. Nimamo vidnih tirnic, ampak lahko na strehi opazimo zatiče, kamor namestimo strešne nosilce.
 • Nosilci za vozila, ki nimajo vtičov ali tirnic

  Nekateri avtomobili nimajo možnost namestitve nosilcev. V tem primeru imamo rešitev v obliki nosilcev, ki se zataknejo za podboje vrat.

Samostojno namestitev nosilcev za streho

Odvisno je od našega avtomobila, vendar je to dokaj preprosto opravilo. Nše predhodno znanja je dokaj pomembno vključno s telesno pripravljenost.

Strešni nosilci

Priporočamo pa, da:

 • V primeru težav povprašamo prijatelja ali lokalnega mehanika za pomoč
 • Pred namestitvijo primerno očistimo avto, saj nam umazanija lahko prepreči, da varno namestimo nosilce na streho
 • Uporabimo lubrikant na vijakih, saj bomo tako lažje odstranili nosilce v prihodnosti
 • Ne zategujmo vijakov preveč, saj lahko to privede do poškodb karoserije, laka in barve na našem vozilu

Dodatni varnostni napotki

Če smo ravnokar kupili strešne nosilce, je dobro, če se podamo na splet in preverimo, kako jih pravilno namestimo. Lahko uporabimo razne spletne portale ali pa povprašajmo mehanika. Seveda nič ne škodi, če se pozanimamo v prodajalni, kjer smo jih kupili. Veliko pomoči in strokovnih napotkov bomo našli na spletni strani withcar.hr, kjer imamo na voljo ogromno ponudbo avtomobilske opreme.

Sorodni članki: