Nakup domene za novo spletno stran

Preden se odločimo za nakup domene, je dobro, če poznamo osnovne konfiguracije strežnikov na katerih lahko poganjamo našo spletno stran. To so močni računalniki namenjeni posredovanju HTML, JavaScript, CSS in druge spletne kode v spletne brskalnike obiskovalcev naše strani. Tako je zelo pomembno, da izberemo pravilni strežnik oziroma paket gostovanja. Najbolj popularne konfiguracije so:

Deljeno gostovanje

Namenjeno je začetnim poslovnim in osebnim stranem. To je način gostovanja oziroma strežnik, kjer si delimo vso njegovo moč z več uporabniki. Predstavlja popolnoma zadovoljivo gostovanje za manjše spletne strani, kjer ne pričakujemo velikega obiska.

Deljeno gostovanje
Deljeno gostovanje je namenjeno nezahtevnim spletnim stranem

VPS gostovanje

Tovrstno gostovanje spletnih strani je namenjeno manj in bolj zahtevnim uporabnikom. Uporaba virtualnega gostovanja se je močno razširila v zadnjih nekaj letih. Ko na strani ponudnika gostovanja preverimo domene, ki so na razpolago, je priporočljivo izbrati VPS gostovanje, če se odločimo za nakup. Temu je tako, saj nam nudi najvišji nivo prilagodljivost z izbiro operacijskega sistema virtualnega strežnika, uporabo edinstvene spletne kode, možnosti uporabe različnih aplikacij za izgradnjo spletne strani ipd.

Video: Kaj je VPS gostovanje?

Namensko gostovanje

Mišljeno je za najbolj zahtevne uporabnike. Z izbiro namenskega gostovanja zagotovimo najvišjo moč, kar jo lahko imamo za velike projekte. Razpolagamo lahko z veliko pasovne širine, močjo enega ali več procesorjev ipd. Tako gostovanje je namenjeno velikim podjetjem in projektom, kjer pričakujemo ogromen obisk spletne strani, pretok velikih količin informacij, gostovanje več domen na enem strežniku hkrati ipd.

Iskalnik na spletni strani ponudnika gostovanja preveri razpoložljivost domen

Večina ponudnikov gostovanja ponuja tudi možnost nakupa domene. Na strani imajo vgrajen iskalnik, kamor vtipkamo želeno domeno.

Sorodni članki: