Učinkovito ogrevanje bazena

Kako deluje toplotna črpalka za bazen?

Preprostost delovanja toplotne črpalke za bazen je resnično presenetljiva. Deluje tako, da ogreva vodo, ki se pretaka preko njenega grelca. Temu pomagajo številne komponente v črpalki, kot sta kompresor, ventilator in tuljava. Ventilator grelca vsrkava zrak iz zunanjega okolja preko tuljave uparjalnika. V tuljavi se nahaja hladilno sredstvo, ki absorbira toploto in preide v plinsko stanje. Plin pa dodatno stisne kompresor, kar še dodatno poveča njegovo temperaturo. Ta plin prehaja skozi kondenzator, kjer se spet ohladi, ko ogreje vodo, in preide v tekoče stanje. Skozi grelec, pa kot prej omenjeno, se pretaka voda, ki se tako tudi ogreje. To je veliko bolj energijsko varčen proces, kot če bi uporabljali klasičen grelec, ki se zanaša v celoti na električno energijo in je pri tem zelo potraten. 

Pri gretju bazena uporablja toplotna črpalka kompresor, ki lahko deluje z več stopnjami moči. S tem se zmanjša poraba energije, saj je ogrevanje vode samo tako intenzivno, kot zahteva dana situacija. Na tak način se črpalka sčasoma samodejno odplača, saj prihranimo veliko stroškov z električno energijo na dolgi rok.

Veliko ljudi se ustraši razmeroma visokih cen toplotnih črpalk za bazen, saj se ne zavedajo njihovih prednosti. Klasični grelci so sicer dokaj cenejši, vendar hitro povišajo stroške vzdrževanja oziroma ogrevanja bazena.

Napredna tehnologija toplotnih črpalk Hitachi

Nekatere izmed najbolj popularnih toplotnih črpalk so od proizvajalca Hitachi. Na slovenskem trgu je zastopnik za njih podjetje Prealpi, ki ponuja tudi klimatske naprave Hitachi. Njihova posebnost je, da so izredno energijsko učinkovite, saj spadajo v razred A++ ali A+++. Omenjen razred predstavlja učinkovitost ogrevanja v kombinaciji s porabo električne energije.

Poleg tega pa vsaka naprava omenjenega proizvajalca uporablja le najbolj kakovostne materiale izdelave. V prid temu tudi priča sposobnost, da lahko pridobijo toploto iz zraka tudi pri zelo nizkih temperaturah zunanjega okolja.

Ogrevanje bazena od nas zahteva, da izberemo primerno črpalko. Pri tem moramo upoštevati velikost samega bazena, učinkovitost ogrevalne naprave in njeno porabo električne energije.

Sorodni članki: