Vsak računalnik vsebuje grafično kartico

Chromecast prenaša grafični signal na druge naprave

Večina novih pametnih televizorjev ima vgrajen Chromecast. To je izredno zanimiva napravica, ki omogoča prenašanje video signala na različne naprave. Omogoča nam, da s svojega pametnega telefona ali računalnika brezžično prenašamo sliko na televizor in podobne naprave. Naš računalnik zakodira sliko in jo pošlje v Chromecast, ki pa jo odkodira oziroma prebere. Naprava uporablja integrirano grafično kartico, ki ima omejeno zmogljivost, vendar je vseeno dovolj hitra za prenašanje slike z drugih naprav brez zamud. 

Tako si lahko olajšamo predvajanja videa, saj ga pričnemo gledati na našem telefonu, in nadaljujemo z gledanjem na televizorju. S tem se izognemo kablom in nepotrebnim kompleksnim nastavitvam. Sam televizor in Chromecast se dogovorita za najboljšo resolucijo v nekaj sekundah, nakar se začne predvajati želen video.

Grafično kartico je možno nadgraditi

Na spletnih straneh, kot je www.anni.si, lahko zasledimo ogromno ponudbo grafičnih kartic. Te se redno menjavajo, saj jih različni proizvajalci vsake nekaj časa nadgradijo z izboljšano verzijo. S tem pa nam je omogočena nadgradnja našega računalnika. Če igre delujejo počasi, lahko vedno kupimo kartico z več spomina, močnejšim grafičnim procesorjem ipd. Res pa je, da bomo pri tem morali paziti na:

  • Potrebe napajanja grafične kartice
  • Inštalacijo potrebnih gonilnikov
  • Kompatibilnost same kartice z želeno igro, aplikacijo, računalnikom, operacijskim sistemom,  velikostjo ohišja ipd.

Vse moderne grafične kartice so sposobne kodiranja signala v H264, H265 ter druge video formate. Tako je prenos slike na Chromecast brez zamud in vedno izgleda lepo tudi pri višjih resolucijah, kot je 4K.

V vsakem primeru je grafična moč našega sistema izredno pomembna zaradi številnih dejavnikov. Tako zahtevni uporabniki potrebujejo več pomnilnika, video izhodov ter boljši hladilni sistem. Za osnovno brskanje po spletu pa je skoraj katerakoli grafika dovolj, saj ne potrebujemo veliko moči.

Sorodni članki: