Značilnosti karoserije za avto in njenih rezervnih kosov

Avtomobilska karoserija je zasnovana tako, da s svojimi materiali in čvrstim ogrodjem ščiti in varuje potnike v primerih avtomobilskih nesreč in trkov. Ogrodje avtomobila mora zagotavljati konstrukcijsko trdnost, pri čemer omogoča pritrjevanje vseh karoserijskih avto delov, ki tvorijo celotno šasijo vozila. Nosilni okvir oziroma šasija pa je nameščena na spodnjem območju vozila, kjer so vgrajeni kosi, kot je pogonska gred, motor, vzmetenje in kolesa.

Na drugi strani pa je konstrukcijsko ogrodje nad šasijo sestavljeno iz vidnih karoserijskih avto delov, kot so blatniki, odbijači, pokrovi motorja in maske ter letve žarometov. Znotraj zunanjega področja ogrodja pa lahko najdemo vgrajene koloteke, varnostne sisteme, vezne stene in pragove.

Zunanja konstrukcija v vozilu je pomembna za varnost

Trdna in vzdržljiva karoserija za avto varuje potniško kabino pred čelnimi in bočnimi trki ter pred naleti iz zadnje strani avtomobila. Pri tem testi NCAP merijo varnostne trke in izračunavajo postavke, ki voznikom povedo, koliko točk oziroma zvezdic je določen model avtomobila dosegel. Boljše ocene pomenijo, da je zunanje ogrodje vozila trdno in kakovostno narejeno. Pri tem pa na testih upoštevajo tudi cone na ogrodju, ki so bolj dovzetne za poškodbe pri trkih in naletih.

Karoserija za avto

Nekatera območja na ogrodju vozila so namenoma izdelana tako, da so šibkejša in manj odporna na udarce in trke. Ta zmečkljiva območja imajo nalogo v tem, da se ob trku zmečkajo in posledično absorbirajo večji del sile in energije, ki nastane ob naletu. S tem pa posledično zaščitijo ostala območja, podprta s trdno konstrukcijo, ki so bližje potniški kabini. Avtomobilska karoserija okoli potniške kabine je izdelana v obliki nekakšne jeklene lupine, ki je trša in ima vgrajene močne nosilce.

Originalni karoserijski avto deli povečujejo varnost vozila

Na testih preizkusnih trkov, ki jih je izvedel NCAP, so strokovnjaki ugotovili, da so originalni karoserijski rezervni kosi mnogo bolj odporni na udarce, ki nastanejo ob trkih in naletih. Ob tem ugotavljajo, da vgradnja neoriginalnih rezervnih kosov ne zagotavlja visoke stopnje varnosti, kot jo zagotavlja vgradnja originalnih karoserijskih kosov v vozilu.

Karoserija za avto

Originalni karoserijski avto deli so na voljo v specializirani spletni trgovini Silux, kjer lahko najdemo ustrezne rezervne kose, ki so izdelani posebej za določeno znamko in model vozila.

Materiali v konstrukcijskem ogrodju vozila

Večina konstrukcijskih ogrodij je narejena iz jekla. Jeklo nudi visoko stopnjo mehanske varnosti in vzdržljivost pri oblikovanju zahtevnejših konstrukcijskih ogrodij. Drugi najpogosteje uporabljeni material v karoserijah za avto pa je aluminij, saj je to zelo trpežen material, ki potniški kabini v vozilu nudi dodatno varnost. Vozila, ki imajo aluminijasto konstrukcijsko ogrodje so na splošno dražja od vozil z jeklenim ogrodjem.

Konstrukcijska ogrodja v avtomobilih višjih cenovnih razredov so največkrat izdelana iz inovativnih ogljikovih, karbonskih in hibridnih vlaken. Karbonska in hibridna vlakna vzdržujejo enako mero varnosti, kot jo ponujata aluminij in jeklo. Proizvajalci uporabljajo hibridna in ogljikova vlakna zato, ker želijo zmanjšati celotno težo vozila in ga tako narediti tudi bolj vodljivega pri vožnji.

Uporabljeni materiali v karoserijskih rezervnih kosih

Karoserijski avto deli so največkrat izdelani iz sledečih materialov:

Karoserijski rezervni kosi izdelani iz aluminija

Karoserijski rezervni kosi izdelani iz aluminija so v vozilih največkrat uporabljeni pri manj obremenjenih površinah, kot so vrata, strehe in pokrovi. Rezervni kosi v vozilu so zaradi vsebnosti aluminijeve zlitine po teži lažji, odporni proti koroziji ter enostavni za industrijsko obdelavo.

Karoserija za avto

Karoserijski avto deli, izdelani iz aluminija, so na voljo v specializirani spletni trgovini Silux, kjer lahko kupimo aluminijaste blatnike, nosilce žarometov in nosilce prednjih odbijačev ter aluminijaste pokrove motorja.

Karoserijski rezervni kosi izdelani iz naprednih kompozitnih materialov

Karoserijski rezervni kosi so, tako kot konstrukcijsko ogrodje, izdelani iz kevlarja, ogljikovih vlaken, steklenih vlaken in druge trde plastike. Ti materiali nudijo visoko trdnost ob hkratni nizki teži posamičnega rezervnega kosa. Karoserijski rezervni kosi, ki so izdelani iz naprednih kompozitnih materialov so za povprečnega potrošnika precej dragi, saj proizvajalci potrebujejo veliko časa za njihovo izdelavo.

Za kakovostno proizvodnjo teh rezervnih kosov potrebujejo zmogljivejše stroje, zahtevnejšo opremo in usposobljene strokovnjake. Prav zato so ti rezervni kosi največkrat vgrajeni v karoserijo avtomobilov višjega cenovnega razreda ali pa v ogrodja dirkalnih in tekmovalnih športnih vozil.

Sorodni članki: