Avto klima za vroče poletne dni

Kompresor klime je eden od delov klimatske naprave, ki ohlaja potniško kabino. Brez klime si dandanes vsekakor ne znamo več predstavljati vožnje, čeprav so bili avtomobili dolga desetletja brez nje. Vendar pa je za klimatsko napravo treba tudi ustrezno skrbeti. Kako dobro bo delovala, je namreč odvisno tudi od njenega vzdrževanja.

Za to nam ne sme nikoli biti škoda denarja, saj sta menjava filtrov in polnjene klime s plinom nujni vzdrževalni opravili, če hočemo, da vsi deli klimatske naprave delujejo tako, kot je treba. A ne le to: slabo vzdrževana klima lahko slabo vpliva tudi na vaša dihala, zato je vsekakor pomembno, da zanjo ustrezno skrbimo.

Termostat, kondenzator, kompresor klime in drugi deli klimatske naprave

Klimatska naprava je sestavljena iz številnih delov. To, za katere dele gre, je odvisno od vrste in načina delovanja klimatske naprave (ročna, avtomatska …), vsekakor pa mora imeti vsaka takšna naprava tudi kompresor klime, ki skrbi za kroženje hladilnega sredstva.

Poleg tega je nujen element tudi kondenzator oziroma hladilnik, ki skrbi za odvajanje toplote iz potniške kabine. Pri tem je zelo pomemben tudi sušilec klime, ki še dodatno suši zrak v potniški kabini, kar med drugimi pomaga tudi preprečevati rošenje stekel. Klimatska naprava pa mora imeti tudi termostat in druge dele, ki morajo biti vsi v brezhibnem stanju.

Okvara klimatske naprave

Kompresor klime

Klimatska naprava je sestavljena iz več delov. Med njimi je najpomembnejši kompresor klime, prav tako pa jo sestavljajo tudi kondenzator, cev, sušilec in termostat. To, da klimatska naprava ali celoten sistem hlajenja v avtomobilu ne deluje ustrezno, lahko zaznamo na različne načine,


Sorodni članki: