Sistem za ohranjanje primerne temperature motorja v vozilu

Moderni avtomobil je dokaj kompleksen stroj. V njem lahko najdemo veliko različne računalniške tehnologije, ki nam olajša vožnjo in upravljanje vozila. Še vedno pa je delovanje večine komponent odvisnih od preprostih mehaničnih naprav, kot je termostat. Ta pa je ključni del hladilnega sistema v samem avtomobilu. Temu je tako, saj skrbi, da ima motor vedno na voljo dovolj hladilne tekočine za delovanje pri optimalni temperaturi. To pa podaljša življenjsko dobo našega avtomobila, kot tudi nudi veliko bolj učinkovito vožnjo ter porabo goriva.

Avtoelektrika v avtomobilu ima veliko sestavnih delov

Čar novejših avtomobilov je ta, da imajo vgrajene veliko avtoelektrike. Ta omogoča, da imamo na razpolago veliko različnih tehnologij, ki nam močno olajšajo vožnjo avtomobila. Tako lahko uporabimo GPS, prižgemo radio, nastavimo temperaturo kabine preko klime ipd.

Termostat ni nikoli do konca odprt ali zaprt
Termostat za BMW 3

Vse te naprave pa poganja alternator in akumulator. Oba pa ne bi mogla delovati, če jih ne bi poganjal motor avtomobila. Ta pa lahko deluje samo v primeru, če je ustrezno hlajen med delovanjem. Zato je termostat izredno pomembna in ključna naprava za pravilno delovanje celotnega avtomobila.

Kako deluje termostat?

V splošnem smislu je termostat zelo preprosta naprava, ki ima zelo pomembno nalogo. Njegova sestava je zelo osnovna, saj je to cilinder napolnjen z voskom ali drugo tekočino, ki se odziva na vročino. V večini primerov se nahaja na strani motorja, kjer je vodna črpalka. To pa zato, ker uravnava pretok hladilne tekočine.

Video: Razumevanje in preizkušanje termostatov

Sam termostat vsebuje cilinder, ki je napolnjen z voskom. Ta se ob segrevanju stopi, kar povzroči, da se termostat odpre. To pa povzroči, da se hladilna tekočina začne pretakati preko hladilnika do motorja. Tako se zagotovi, da se motor ob velikih obremenitvah lahko ohladi.

Novejša vozila imajo vgrajen električni termostat, ki jih nadzira vgrajen računalnik oziroma ECU enota. Tako je dobro delujoča avtoelektrika ključnega pomena, da celotno vozilo deluje tako kot mora.

Termostat ni nikoli do konca odprt ali zaprt

Med vožnjo avtomobila se termostat nikoli ne odpre ali zapre do konca. Njegovo dejansko stanje je odvisno od delovne temperature motorja. Tako se ob segrevanju motorja prične odpirati, ko pa se motor ohlaja, pa se do neke mere zapre, da omeji pretok hladilne tekočine.

Termostat vsebuje cilinder, ki je napolnjen z voskom
Termostat za Chrysler PT Cruiser

Ko pa vozilo stoji, pa se termostat zapre, neglede na to, ali je klasične izvedbe, ali pa elektronske. Zaprt pa je z dobrim namenom. To pa zato, ker se tako motor hitreje segreje. Ko motor doseže delovno temperaturo, je tudi bolj odziven. Obenem pa se notranje komponente manj obrabljajo.

Pri novejših avtomobilih pa je to del avtoelektričnega procesa, saj nadzira pretok hladilne tekočine računalnik. Načeloma je elektronski termostat bolj učinkovit, saj je veliko bolj občutljiv na temperaturo motorja.

Elektronski nadzor hladilne tekočine

Avtomobilska tehnologija je izredno napredovala v zadnjih nekaj desetletjih. Tako vsak nov avtomobil vsebuje veliko več računalniške tehnologije. Obenem pa ima tudi vedno bolj učinkovit motor. S tem pa se tudi pojavi potreba po bolj učinkovitem hlajenju. Elektronski termostat je tako naprava, ki jo uporablja veliko novejših vozil. Načeloma je to še vedno enaka naprava, vendar z razliko, da ji pri delovanju pomaga računalnik.

Tako lahko še vedno najdemo vosek znotraj same naprave, ki deluje popolnoma enako. Dodan pa je tudi elektronski grelec, ki ga nadzira ECU enota. Ta pa z izredno natančnostjo in hitrostjo prebere točne podatke o obremenjenosti motorja, hitrosti vozila ipd. Na podlagi teh informacij pa računalnik ohranja, preko termostata, najbolj optimalno temperaturo motorja. Tako se zniža izpust emisij, kot tudi ohrani bolj učinkovito izgorevanje goriva. Razvoj avtoelektričnih komponent je tako močno prispeval k čistejšemu okolju, kot tudi daljši življenjsko dobi raznovrstnih vozil na notranje izgorevanje goriva.

Znaki, ki kažejo, da je potrebna zamenjava termostata

Slabo delujoča avtoelektrika je lahko zadolžena za mnogo različnih težav, ki nam preprečujejo normalno uporabo našega vozila. Vsaka komponenta v vozilu mora dobro delovati, da lahko brez skrbi uporabljamo naš avtomobil. To pa tudi velja za termostat. Če ta ne deluje pravilno, lahko to prepoznamo po različnih simptomih, kot so:

Slabo delovanje motorja, zaradi pregretosti

Pregrevanje motorja se v večini primerov zgodi takrat, ko hladilni sistem ne deluje pravilno. Za to pa je lahko odgovoren okvarjen termostat, ki ne spušča v sistem primerne količine hladilne tekočine.

Motor ne doseže delovne temperature

Če se je termostat zataknil v odprtem položaju, potem je v sistemu preveč hladilne tekočine. Tako se motor ne more ogreti na delovno temperaturo, kar mu zniža zmogljivost. Tako stanje pa sčasoma poškoduje notranje komponente motorja, saj ne delujejo pri pravilni temperaturi.

Hitro spremenljiva temperatura motorja

Hitro spreminjajoča delovna temperatura motorja je lahko znak, da termostat ne deluje pravilno. Zelo možno je, da se ob nepravilnih časih zapira in odpira. To pa pomeni, da se motor ne hladi pravilno.

V vsakem primeru je vedno dobro pregledati avtoelektriko in druge komponente vozila. Če pa potrebujemo kvalitetne nadomestne dele, pa je obisk spletne strani Silux odlična ideja. Na strani je možno najti nadomestne in originalne dele za vozila vseh vrst in znamk.

Sorodni članki: