Kmetijski priključki in njihova vsestranskost

Za upravljanje večje kmetije in ustrezno ravnanje s kmetijskimi površinami vsekakor potrebujemo traktor. Ta nam ne olajša zgolj dela, ampak tudi omogoča, da so nekatera opravila sploh lahko opravljena. Poleg traktorja pa so nujni tudi ustrezni kmetijski priključki.

Kmetijski priključki so nujen element vsake večje kmetije. Na voljo je več različnih priključkov, ki olajšajo delovni vsakdan – kot so prikolice, kosilnice, obračalniki, balirke, brane, plugi … Ko nakupujemo kmetijske priključke, moramo seveda upoštevati specifike posameznega priključka, obenem pa biti tudi pozorni na dotrajanost in ceno izbrane mehanizacije.

Setev in žetev ter uporaba kmetijskih priključkov

Delo na kmetiji zajema pester nabor aktivnosti, kmetijski priključki pa lahko delo olajšajo; primarna naloga je vsekakor skrb za živali, obenem pa ne smemo pozabiti tudi na delo na poljih, travnikih in v gozdovih. Za učinkovito poljedelstvo torej potrebujemo ustrezno brano in sejalnico. Smiselno je tudi razmisliti o nakupu rahljalnika ter škropilnice, vsestransko uporabni pa so tudi trosilniki gnojila. Vse našteto omogoča aktivno obdelavo tal, rast pridelka pa bo na podlagi uporabljenih kmetijskih priključkov hitrejša.

kmetijski priključki - obračalniki
Kmetijski priključki so nujen element vsake večje kmetije. Na voljo je več različnih priključkov – kot so prikolice, kosilnice, obračalniki, balirke, brane, plugi …

Pri drugih večjih delih na kmetiji potrebujemo tudi ustrezen nakladalnik – le ta omogoča izvajanje manjših gradbenih del. Prav pride tudi kompostnik, s katerim lahko obdelujemo organske odpadke; z učinkovitim kompostiranjem lahko pridemo do kvalitetne in rodovitne zemlje. Če smo lastnik gozda, potrebujemo tudi ustrezno prikolico in dvigalo, ki nam omogoča nalaganje lesa. Brez omenjenih priključkov je obdelava polja in gozdov praktično nemogoča. 

Kmetijski priključki za obdelovanje travnatih površin

Za obdelovanje travnatih površin potrebujemo več različnih traktorskih priključkov.

Različne dele kmetijske mehanizacije si lahko ogledate v videu. Tudi mulčerji so del kmetijske mehanizacije. Namenjeni so za mletje odpadne trave oziroma travnih bilk.

Osnova je vsekakor ustrezna prikolica, za košnjo in spravilo sena pa potrebujemo še drugo opremo – kosilnico, obračalnik, zgrabljalnik, balirko, nakladalko … Potrebujemo tudi vilice za nalaganje bal ter druge pripomočke, kot je npr. folija za baliranje.

Sorodni članki: