Plastična kirurgija je kot samostojna veda sorazmerno mlada

Plastična kirurgija je večinoma samostojna specializacija

Dandanes je plastična kirurgija po celem svetu v okviru izobraževalnih institucij ter programov večinoma samostojna specializacija. To od osamosvojitve dalje velja tudi za našo državo. Sicer pa se po svetu področja delovanja plastičnih kirurgov razlikujejo glede na zgodovinske okoliščine. Pri nas se ukvarjajo z rekonstrukcijsko kirurgijo.

Tudi tehnični napredek vedno bolj vpliva na razvoj plastične kirurgije. Izboljšujejo se možnosti diagnostike, razvoj  aloplastičnih materialov pa je omogočil tkivno ekspanzijo. Razvoj optičnih inštrumentov je omogočil razrešitve utesnitvenih nevropatij perifernih živcev. Na tem področju se je pričel uporabljati tudi laser.

Prihodnost plastične kirurgije

Prihodnost plastične kirurgije se dandanes odvija zlasti s sodelovanjem plastičnih kirurgov in raziskovalcev v bazičnih znanostih v laboratorijih, in sicer po celem svetu. Tam preučujejo možnosti zdravljenja z zarodnimi ter matičnimi celicami.

Za prav vsako žensko je zagotovo zelo pomemben zunanji videz dojk.

Nove možnosti se prav tako odpirajo na področju genskega zdravljenja. V zadnjem času so tudi plastični kirurgi pričeli s homolognim presajanjem delov telesa, kot je na primer roka ali pa del obraza. V prihodnosti se torej lahko nadejamo uporabe najrazličnejših dejavnikov, s katerimi bi še lahko dodatno izboljšali preživetje režnjev.

Kirurška povečava prsi je najpogosteje opravljena v splošni anesteziji v bolnišnici

Za prav vsako žensko je zagotovo zelo pomemben zunanji videz dojk. Mlajše predstavnice navadno moti prirojena slaba razvitost dojk, ko je prostornina ene ali obeh dojk premajhna. Nekoliko starejše ženske pa so obremenjene predvsem s spremenjenim videzom dojk po porodu ali zaradi posledic staranja.

Na sploh pa povečanje dojk sodi med najpogostejše estetske operacije. To je skupni izraz oziroma ime za različne kirurške posege, ki imajo povsem enak cilj. To je lepši ter naraven videz dojk ter njihovo skladno povečanje v skladu s preostalim delom telesa. Kirurg na osnovi anatomskih danosti ter želje bolnice izbere ustrezen silikonski vsadek. Določi se njegova prostornina, oblika, površina in ne nazadnje še polnilo.

Sorodni članki: