Zaščitimo delovanje operacijskega sistema

Antivirusni program zaščiti operacijski sistem pred virusi

Vsak povezan računalnik s spletom potrebuje antivirusni program za zaščito svojih podatkov. Namenjen je zaznavi in preprečitvi namestitve virusov v operacijski sistem in njegove programe. Brez njega je naš celoten namizni računalnik ali prenosnik izpostavljen številnim nevarnostim.

Delovanje antivirusnega programa poteka tako, da ta neprestano deluje v ozadju. Preverja vse dejavnosti, ki se dogajajo na računalniku in jih pregleda za možne viruse. Če zazna nevarnost, prepreči določeni datoteki ali programu namestitev. Uporabnik računalnika bo dobil obvestilo o zaznani nevarnosti, ki je bila poslana v karanteno. To je poseben virtualni del antivirusnega programa, ki je namenjen izolaciji virusa in njegovem uničenju.

Novejši operacijski sistemi Windows imajo že vgrajen osnovni antivirusni program. Pri delovanju je zelo učinkovit in zadošča potrebam večine uporabnikov.

Plačljive in brezplačne izvedbe antivirusnih programov

Novejši operacijski sistemi Windows imajo že vgrajen osnovni antivirusni program. Pri delovanju je zelo učinkovit in zadošča potrebam večine uporabnikov. Vedno pa imamo možnost namestiti močnejši program za boj proti virusom. Ta je lahko brezplačne ali plačljive izvedbe. Med seboj se razlikujejo v številnih funkcijah, vendar vsi odlično opravljajo svojo nalogo.

Router ima vgrajen strojni požarni zid

Vsak namizni računalnik, ki je priključen na usmerjevalnik, je zaščiten s strojnim požarnim zidom. Enako tudi velja, če imamo računalnik povezan na Wi-Fi omrežje. Strojni požarni zid deluje samodejno in ne prepušča zunanjih povezav znotraj naše omrežje. Te nastavitve lahko spremenimo, vendar je to potrebno nastaviti na profesionalen in strokoven način. Večini uporabnikov tega ni potrebno spreminjati.

Sorodni članki: